Fond žaluje soudní znalce kvůli špatně zhodnoceným restitucím

Praha – Pětici soudních znalců přistála na stole žaloba od Pozemkového fondu ČR. Důvodem je nadhodnocení desítek pozemků při restitucích, kvůli kterým nyní fond od překvapených vlastníků zpětně vymáhá půdu či vyplacení a musí se kvůli tomu s nimi soudit. Ztráty za špatně oceněné restituce fond odhadl na desítky milionů korun. Případem se nyní začala zabývat policie, která prověřuje, zda ke špatnému ohodnocení pozemků nedocházelo úmyslně.

Na začátku stál dobrý úmysl státu vůči občanům – pozemkový fond vydal lidem půdu nebo peníze za ztráty utrpěné v době komunismu. Po letech však překvapivě přišel na to, že jejich nároky soudní znalci nadhodnotili. Stovkám vlastníků tak před rokem rozesílal dopis s výzvou vrátit půdu nebo peníze s tím, že se neoprávněně obohatili na státu.

Lidé, kteří na výzvu nereagovali, nyní čelí soudním žalobám. „Žalovat bohužel musíme, protože zákon nám ukládá, abychom postupovali s péčí řádného hospodáře,“ uvedl náměstek fondu Petr Šťovíček. Pro restituční vlastníky to znamená nepříjemnou zprávu - pokud soud prohrají, budou muset zaplatit za zmařené restituce i soudní náklady.

Správci státní půdy dosud podrobili soudnímu řízení 51 případů. Celkově přitom nalezli 113 chybně ohodnocených restitucí. Náhradu škody fondu nově vymáhá také na znalcích. Náměstek Šťovíček ČT potvrdil, že podané žaloby směřují k pěti soudním znalcům kvůli možnému pochybení z jejich strany.

Stát se tak v současnosti pokouší vymáhat cenu dvakrát, což podle zastupujících právníků není možné. „Jsem přesvědčen, že vůči znalcům je tento nárok irelevantní,“ zmínil zástupce obžalovaného soudního znalce Petr Cilínek. Zákulisím restitucí se zabývá i hospodářská kriminální policie v Praze. Zajímá se mimo jiné o to, jestli znalci restituční nároky nenadhodnocovali úmyslně. Rozsáhlá kontrola restitucí odhalila celkové chyby a ztráty za 50 milionů korun.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)