Obce mají možnost k okamžité regulaci hazardu

Praha – Jedinečnou, a na dlouhou dobu poslední, šanci k okamžité regulaci hazardu na svém území mají města a obce právě nyní, a to pouze do konce roku. Do té doby musejí mít vyhotovenou regulační vyhlášku a požádat ministerstvo financí o odnětí povolení u problematických herních přístrojů. Pokud se pro takový krok do začátku ledna nerozhodnou, nebo to nestihnou, mají smůlu na další tři roky. Právě tak dlouhá výpovědní lhůta totiž od nového roku začne platit.

„Pokud má obec zájem na tom, aby byly z jejího území odstraněny videoloterijní terminály, které jsou povoleny v rozporu s obecně závaznou vyhláškou, měla by se obrátit na ministerstvo financí. Pokud možno co nejdříve,“ řekl pro ČT advokát Jan Procházka. Tuto regulační možnost mají díky nálezu Ústavního soudu, s novým rokem ale začne platit nová legislativa.

Ministerstvo financí kvůli této možnosti pro obce už najalo i nové právní posily, obává se totiž, že ho zahltí žádostmi. Obcí, které mají vyhláškou upravena pravidla hazardu, je nyní asi na dvě stovky. Pokud by o regulaci požádaly všechny, ministerstvo by to podle vlastních odhadů stejně vyřídit nestihlo. „My bychom samozřejmě zahájili správní řízení, ale jde o běh na dlouhou trať. Povolovací proces na videoterminály trvá už od roku 2005, to jejich množství je obrovské a vyhledávat je zpětně a měnit ta povolení je administrativně velmi náročné,“ vysvětlil náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek: „Nechceme nijak ovlivňovat řešení procesu mezi ministerstvem a obcemi.“