Paroubek: Vracím se tam, odkud jsem přišel

Praha – Bývalý premiér Jiří Paroubek opouští řady sociální demokracie. Jak bude vypadat jeho další politické angažmá, není zcela jasné. Registrováno už bylo jméno pro novou stranu: Národní socialisté - levice 21. století. „Kdybychom měli být úplně korektní, tak řekneme, že se vracím tam, odkud jsem přišel. Bude to pokračování Československé strany socialistické, ale s trošku jiným názvem,“ prozradil Paroubek, který byl hostem pořadu Události, komentáře.

Možné jsou tedy zhruba tři možnosti: zaprvé vznik nové partaje, zadruhé přejmenování České strany národně socialistické 2005, s níž Paroubek jedná, anebo spojení obou stran.

„Nechci žádná rizika, která by vyplývala z toho, že někdo překvapivě změní názor, tak jako změnil názor dosavadní předseda ČSNS 2005, se kterým jsem tři čtvrtě roku jednal, a on najednou změnil názor o 180 stupňů a začali ho manipulovat někteří funkcionáři sociální demokracie,“ vysvětluje Paroubek, proč zatím nehodlá oznámit své plány.

Plevel a kůl v plotě

„Plevel nechceme, straně by to nepomohlo,“ řekl o Paroubkovi nedávno předseda národních socialistů Karel Janko. „Když mě někdo uráží, já na to nereaguji. Ten člověk to dělá možná v zoufalství, protože je sám, zůstal jako kůl v plotě,“ kontruje Paroubek. A dodává: „Je předsedou strany a zítra třeba už nebude. Já nevím. Já do těch věcí nezasahuji.“

Od svého projektu si Paroubek slibuje hodně. „Já si věřím, že v tomto případě dokážu se svými spolupracovníky vybudovat silnou politickou stranu,“ uvedl.

„S nikým nejednám - s výjimkou Škárky“

Paroubek dále odmítá, že by se opuštěním sociální demokracie měl stát takzvaným „přeběhlíkem“. Přeběhlík je totiž podle Paroubka ten poslanec, který přeběhne z opozičního do vládního tábora. To ale není jeho případ. „Poměr mezi vládou a opozicí se nemění. My naopak zůstaneme v ještě pevnější opozici,“ zdůraznil.

„Pokud Jiří Paroubek dnes argumentuje tím, že se se sociální demokracií rozchází programově, tak chci zdůraznit, že ČSSD hájí stále ty samé hodnoty. Už zhruba od začátku července pořádáme sérii veřejných debat pod názvem 'Mluvte nám do toho', kdy nabízíme naše programové priority a umožňujeme veřejnou diskuzi. Jiří Paroubek se ani jednou žádné z těchto debat nezúčastnil. Namísto toho říká, že už tři čtvrtě roku jednal s předsedou národních socialistů. Takže tři čtvrtě roku chystal tento krok. O program jde až na posledním místě,“ kritizoval Paroubka v Událostech, komentářích místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Do Poslanecké sněmovny tedy pravděpodobně vstoupí nový politický subjekt. Kolik dalších poslanců by se mohlo přidat, nechce ale Paroubek říci. „S nikým nejednám, s výjimkou pana Škárky, se kterým jsem o tom letmo hovořil. Doporučil jsem mu, aby si přečetl program národních socialistů,“ uvedl pouze. „Pan Škárka vystoupil otevřeně proti korupci a to je mi sympatické,“ vysvětluje Paroubek. Jaroslav Škárka byl v dubnu vyloučen z Věcí veřejných poté, co veřejně prohlásil, že se účastnil vnitrostranické korupce.

Paroubek naznačil, že by se v příštích volbách chtěl stát hejtmanem. Strana bude chtít nejspíš uspět v severních Čechách. Působit by tu mohl i Paroubkův blízký spojenec Petr Benda a úmysl kandidovat v krajských volbách naznačil také Jiří Šlégr.

Jiří Paroubek, Jiří Dienstbier a Martina Lustigová v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)