Paroubek zakládá stranu Národní socialisté-levice 21. století

Praha – Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že zakládá stranu Národní socialisté-levice 21. století a začne jednat s Českou stranou národně socialistickou (ČSNS 2005) o fúzi. Společný program chce představit 26. listopadu na ustavujícím sjezdu. Ústřední rada ČSNS dnes tomuto spojení otevřela cestu, když sesadila a ze strany vyloučila svého předsedu Karla Janka, který odmítal s Paroubkem spolupracovat.

Ústřední rada neparlamentní strany ČSNS 2005 dnes schválila plnou podporu předsednictvu strany pro jednání s Paroubkem. „Ústřední rada 24 hlasy z 27 řekla: Ano, pokračujte v jednání s panem Paroubkem,“ řekl dnes novinářům místopředseda strany Přemysl Votava.

Rada zároveň ze svých řad vyloučila svého předsedu Karla Janka. Postoj členů strany totiž nebyl k přijetí Paroubka jednoznačný a právě vyloučený Janko s příchodem bývalého premiéra zásadně nesouhlasil. Votava uvedl, že oficiálním důvodem k vyškrtnutí předsedy bylo to, že porušil stanovy strany. Přeregistroval prý značku strany na svou osobu.

Janko považuje jednání strany za nezákonné a dá jej k soudu. „To hlasování ohledně mého vyloučení ze strany, respektive ukončení mého členství, bylo účelové, bylo předem připravené,“ řekl pro ČT24 Janko. „Jsem rád, že ČSNS 2005 odplevelila svou stranu od této podivné osoby,“ reagoval naopak Paroubek.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

S informacemi o jednání ústřední rady ČSNS 2005 se zřejmě někdo pokusil manipulovat. Již v noci na dnešek, ještě před jejím zasedáním, obdržela ČTK e-mail podepsaný radou o vyloučení Janka ze strany a naopak vstupu Paroubka do ČSNS 2005. Tyto informace byly předčasné a zavádějící a strana je nepotvrdila.

Paroubek by chtěl zlákat i nezařazeného Škárku

Zakládajícími členy nové Paroubkovy politické strany jsou poslanec Jiří Šlégr, Jaroslav Král a Michal Kasal. Paroubek by rád do své strany získal i nezařazeného poslance Jaroslava Škárku, který byl zvolen za Věci veřejné. Paroubkův tým nyní stranu vytváří.

Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí
Zdroj: ČT24

„Příští týden bude podána žádost o registraci, dneska jsme projednali návrh stanov, myslím, že nic nestojí v cestě, aby tato strana byla v krátké době zaregistrována a zahájila činnost,“ řekl dnes expremiér. „Samozřejmě s ohledem na výsledek jednání ústřední rady budeme jednat s předsednictvem této strany o integraci, fúzi obou těchto politických celků,“ doplnil. O termínu dalšího jednání ČSNS 2005, které by mělo naznačit míru spolupráce s Paroubkem, zatím není rozhodnuto.

Podle Paroubka jedna etapa jeho politického života skončila už odstoupením z čela ČSSD po loňských sněmovních volbách, v nichž ČSSD sice vyhrála, ale ztratila reálnou možnost sestavit vládu. Paroubek opustil sociální demokracii po 22 letech.