České hory si nasadily bílou čepici

Praha - Zatímco ještě minulý týden přilákalo teplé a slunečné počasí do hor tisíce turistů, dnes jejich nejvyšší partie pokryl místy první sníh. Dva centimetry bílé pokrývky leží v Krkonoších na Luční a Labské boudě. Podobně i do Krušných hor, na Šumavu či Jeseníků dorazila podle předpovědi studená fronta. V nejvýše položeném lyžařském středisku Jeseníků na Ovčárně sněží, v ostatních níže položených horských oblastech prší.

Podle snímků webových kamer leží v Krkonoších sněhový poprašek také na Černé hoře u Janských Lázní. Chladné počasí by se mělo udržet i v neděli, v místech s nadmořskou výškou nad 1200 metrů by mohlo opět sněžit. V příštím týdnu má již přijít oteplení.

Ani první sníh v Jeseníkách nepřišel nečekaně. „První sněžení v této době není zas tak výjimečné. Loni začalo sněžit okolo 15. až 20. října,“ konstatoval dispečer horské služby Jaroslav Sembdner. Dodal, že na Ovčárně leží jen poprašek sněhu, a to do jednoho centimetru. „Nepředpokládám, že tento sníh vydrží. Podle předpovědi se v neděli má oteplovat,“ dodal.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Jeseníky nejsou jediné, kde začal padat první sníh. Studená fronta, která přinesla první vločky, zasáhla již v pátek například i západ Čech. První sníh se objevil v Krušných horách v oblasti Božího Daru a Klínovce. Souvislá pokrývka od jednoho do tří centimetrů je i na řadě míst Šumavy, například na Modravě, Kvildě i na Špičáku.

V Tatrách vyjeli i silničáři

Také Vysoké Tatry zažily v noci na dnešek první větší nadílku sněhu v nové sezoně. Slovenští cestáři museli protahovat prakticky všechny silnice v horách i podhůří. Pokud by toto počasí vydrželo a možná ještě trochu nasněžilo, mohla by se opakovat situace jako před dvěma lety, kdy si už 17. října lyžaři ve Ždiaru zajezdili.

„Teď už je situace zvládnutá a všechny silnice jsou sjízdné. Pracovat musely ale pluhy celou noc. Nejvíce sněhu napadalo mezi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesem a mezi Štrbským Plesem a Štrbou,“ řekl Ľubomír Spišský z prešovské silniční služby.

Na některých místech napadaly na vozovku i větve přetížené sněhem. Ty často odstraňovali hasiči, například hasičská stanice v Kežmarku zasahovala třikrát, stejně tak v Popradu, čtyři výjezdy měli hasiči ze Staré Ľubovně a jednou zasahovali i prešovští hasiči, celkem tedy v prešovském regionu 11 výjezdů.