Psychologové houfně opouštějí školy, může za to ministerstvo

Zlín - Ze základních a středních škol odešla asi polovina všech školních psychologů. Ministerstvo školství totiž včas neschválilo pokračování projektu, který vzdělávacím ústavům zajišťoval na odborníky peníze. Projekt byl v předchozích letech velmi úspěšný, po několikaměsíčním přerušení bude tedy nakonec od ledna pokračovat. Tomu, že by se psychologové do školství opět vrátili, hlavní manažer projektu nevěří.

Projekt, který po dva roky za evropské peníze v českých školách vydržoval přes dvě stě psychologů a speciálních pedagogů, zpočátku každý chválil. Nyní odborníci na dětskou duši, jež pomáhali učitelům řešit problémy s šikanou či prospěchem žáků, zvedají kotvy. „Ten hlavní důvod, proč odcházím, je neinformovanost a nekorektní jednání ze strany ministerstva,“ stěžuje si psycholožka Kateřina Šrahulková ze školy ve Zlíně-Malenovicích.

V září měl projekt oficiálně skončit, školní psychologové neměli ponětí, co s nimi po tomto termínu bude. Ministerstvo na opakované dotazy odpovědělo teprve odpoledne 30. září, kdy šéf rezortu Josef Dobeš rozeslal školám dopisy. V nich ředitele ústavů ujišťoval, že peníze stále hledá. Bylo však už pozdě, psychologové si začali hledat nová místa. „Čekala jsem do 27. září, takže jsem od 1. října začala pracovat někde jinde,“ dodává Šrahulková.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Pokyny pro pokračování projektu přitom na ministerstvu ležely už od letošního června. Pouze chyběl ten správný podpis a žádost Bruselu o peníze. „Nový projekt byl připraven včas, prošel několika stádii připomínkového řízení,“ konstatovala předsedkyně Asociace školní psychologie ČR Jana Zapletalová. Školy si na pomalý přístup ministerstva stěžují, psychology potřebují, samy je ale platit nemohou. 

Projekt bude pokračovat od ledna 2012

Ministerstvo svou vinu za zdržení svaluje na Evropskou komisi, která požadovala nové audity. „Věděli jsme o tom, připravovali jsme si finanční prostředky, možná jsme to trochu hůře komunikovali,“ sdělil náměstek ministra školství Ladislav Němec. Rezort až teď oznámil, že projekt od ledna pokračovat bude. Patnáct milionů - peníze, chybějící na zaplacení psychologů do konce roku, ministerstvo pošle školám ze svého.

Vydáno pod