Seznamy lékařů určí, co bude spadat pod nadstandard

Praha – Lékaři vytvořili pro ministerstvo zdravotnictví seznam, ve kterém sepsali tzv. nadstandardní výkony. Mezi ně patří kromě konkrétních úkonů také lepší služby a možnost pacientů nechat si zkontrolovat své tělo častěji, než hradí pojišťovna. V případě zájmu by lidé mohli navštívit doktora i o víkendu. Některé obory ale o nadstandardu neuvažují.

Lékaři chtějí umožnit pacientům připlatit si za častější rozbory krve, preventivní prohlídky nebo testy. Do soupisu lékaři zařadili i eventualitu navštívit lékaře o víkendu. „Někdo řekne: 'Jsem zaměstnaný člověk, dělám do šesti do večera a nemám možnost přijít dopoledne. Chtěl bych proto přijít s banálním neakutním výkonem v sobotu. To je nadstandard, protože tam není riziko z prodlení,“ vysvětlil místopředseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Vladimír Palička.

Cena nadstandardu stále není jistá

Některé obory vycházejí ze současné praxe. Například kožní lékaři ve svých návrzích prosazují hlavně to, za co se už nyní připlácí jako za kosmetický výkon. Třeba odstraňovaní kožních výrůstků, pih nebo chloupků, pokud to není medicínsky nutné. Lékaří také diskutují o tom, kolik by měly jednotlivé nadstandardy stát. „Myslím, že by cena nadstandardu měla kolísat v určitém rozmezí, třeba jako v Německu, kde jsou od 2,2 až 3násobkem standardu,“ připomněl předseda České dermatovenerologické společnosti Petr Arenberger.

A podobně uvažuje i ministerstvo. „My počítáme s tím, že by ceny mohly být volné. Dle zdravotnických zařízení bude určen strop, přes který by to nemělo jít,“ podotkl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Některé nadstandardy, třeba čočky, odběry krve či lehká sádra, se budou počítat ve stokorunách. Jiné ale mohou stát desetitisíce.

Vybrané peníze pak zůstanou zdravotnickým zařízením. „Předpokládá se, že na tom bude mírný výdělek, jako když někdo prodává zboží v maloobchodě,“ poznamenal Heger. Připlácet si ale nebudou pacienti přijmutí v akutním stavu. Nadstandardům se brání i onkologie a většina dětských specializovaných oborů.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)