Vedení ČSNS 2005: Šéfové ústecké ČSSD jsou političtí mafiáni

Praha – Představitelé České strany národně socialistické 2005 (ČSNS 2005) obvinili šéfy ústeckých sociálních demokratů z praktik politické mafie namířených proti expředsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Bývalému šéfovi ČSNS 2005 Karlovi Jankovi údajně nabízeli peníze za to, když se postaví proti vstupu expremiéra do neparlamentní strany. Výsledek však bude nakonec přesně opačný. Koncem listopadu přejdou všichni členové ČSNS 2005 do Paroubkem nově založené strany Národní socialisté - levice 21. století, tím dojde k faktickému sloučení obou partají.

Odvolaný předseda ČSNS 2005 Karel Janko se v minulosti setkal s místopředsedou chomutovské ČSSD Romanem Houskou a šéfem ústecké krajské ČSSD Arnem Fišerem. Podle tvrzení vedení neparlamentní strany mu poskytli kompromitující informace na bývalého předsedu ČSSD a finanční pomoc, bude-li proti Paroubkovi veřejně vystupovat.

Obvinění Housky a Fišery představitelé ČSNS 2005 opírají o čestné prohlášení člena strany Martina Vrtišky, kterému se měl Janko svěřit, že navštívil Housku a Fišeru a získal od nich „dehonestující informace“ na Paroubka a „příslib zajištění finančních zdrojů v případě, že bude vystupovat“ proti případnému Paroubkovu vstupu do ČSNS 2005. Předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku požádali dopisem o prošetření případu a o nápravu.

Janko jednání se členy ústecké ČSSD potvrdil, obvinění svých bývalých kolegů z finanční motivace však rezolutně odmítl. „Vůbec mi nešlo o peníze. Do vedení strany začali různými metodami pronikat vyloučení členové ústecké sociální demokracie, proto jsem se tyto informace snažil ověřit přímo od předsedy ústecké ČSSD,“ prohlásil pro ČT24 Karel Janko.

Paroubek již od letošního jara vyjednává s ČSNS 2005 o spolupráci. Od počátku se spekulovalo, že buď založí novou stranu, nebo vstoupí do ČSNS 2005, kde mu její představitelé slibovali funkci předsedy. Paroubek minulý týden oznámil, že zakládá novou politickou stranu Národní socialisté - levice 21. století a začne jednat s ČSNS 2005 o fúzi. Ta se uskuteční 26. listopadu, kdy do Paroubkovy strany přestoupí všichni členové ČSNS 2005. Na společném sjezdu obou stran bude mimo jiné oznámen nový program partaje.

Paroubek ČSNS 2005 okupuje, tvrdí odvolaný Janko

Předsedu strany Karla Janka, který s příchodem bývalého premiéra nesouhlasil, ústřední rada ČSNS 2005 v sobotu sesadila a zároveň dala stranickému vedení pro jednání s Paroubkem plnou podporu. „(Paroubek) Požadoval změnu programu, změnu stanov a změnu názvu strany,“ uvedl pro ČT24 Janko s tím, že jako předseda strany Paroubkovy podmínky odmítl.

Rozhovor s Karlem Jankem a Petrem Fischerem (zdroj: ČT24)

Někdejší šéf ČSNS 2005 je přesvědčen, že Paroubka v partaji nechce většina jejích členů. Vrcholné vedení strany má ovšem odlišný názor. „Jsou tady vyšší zájmy. Již se cítí v Parlamentu, již se cítí na poslaneckých lavicích, již doufají, že dostanou nějakou finanční dotaci,“ vysvětloval možné důvody svého odvolání. V rozhovoru rovněž naznačil, že ho jeho odpůrci tajně odposlouchávali. Žádné důkazy k tomu však nemá.

Zakládajícími členy nové Paroubkovy strany národních socialistů jsou poslanec Jiří Šlégr, Jaroslav Král a Michal Kasal. Paroubek by rád do své strany získal i nezařazeného poslance Jaroslava Škárku, který byl zvolen za Věci veřejné. Paroubkův tým nyní stranu buduje a tento týden hodlá podat ministerstvu vnitra žádost o registraci.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24

Paroubek, který patří k zakladatelům obnovené ČSSD po listopadu 1989, se po 22 letech se sociálními demokraty rozešel. Do čela ČSSD se dostal po pádu premiéra a šéfa ČSSD Stanislava Grosse, kterého nahradil v obou funkcích. Po loňských parlamentních volbách, kdy sociální demokraté sice zvítězili, ale přesto zůstali v opozici, Paroubek na funkci šéfa strany rezignoval a stal se kritikem nového vedení.

Vydáno pod