Drobilův exporadce Knetig čelí obžalobě z korupce

Praha - Policie navrhla postavit před soud bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) Martina Knetiga. Podala návrh na obžalobu z nepřímého úplatkářství, kterého se podle ní dopustil při zadávání veřejných zakázek na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Muži hrozí v případě odsouzení až tříleté vězení.

Podle mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové spis nyní studuje státní zástupkyně: „Rozhodnout ve věci chce do konce měsíce,“ uvedla. Knetigovo korupční jednání souvisí podle jejího dřívějšího vyjádření s ukládáním peněz v bankách.

Server Lidovky.cz. už dříve uvedl, že Knetig sháněl „černé“ peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle policejního spisu nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS. Za to mu sliboval, že zajistí uložení peněz ze Státního fondu životního prostředí na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, pak Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky vybranému finančnímu poradci.

Jiří Dienstbier (ČSSD): „Je evidentní, že pan Drobil nesl přinejmenším politickou odpovědnost za to, co se v resortu dělo. Vazby pana Knetiga na pana Drobila a ODS tam, myslím, byly zjevné, takže já mám velké pochybnosti, že se jednalo o sólo akci jednoho pomateného poradce.“

Kauzou se původně začalo zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 na základě Michálkova trestního oznámení. Kriminalisté v případu zahájili trestní řízení pro podezření z pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Prověřují i tendr na poradenskou firmu v hodnotě 80 milionů korun. Knetigovo stíhání žalobci z kauzy vyloučili kvůli místu spáchání údajného trestného činu. 

Rozhovor s Jiřím Dienstbierem (zdroj: ČT24)

Policisté prověřovali také podplácení Michálka ze strany exministra Drobila. V půlce června však případ odložili. Dostali se ale do sporu se státním zastupitelstvím o to, zda jednali či nejednali na jeho pokyn. Odložení kontroluje Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Pokud kauzu znovu otevře, policie bude žádat o vydání Drobila k trestnímu stíhání a zbavení poslanecké imunity, řekl v neděli v České televizi ředitel protikorupčního útvaru Tomáš Martinec.

Vydáno pod