Další smlouva s rozhodčí doložkou: Stát zaplatí 130 milionů za nic

Praha – Stát doplácí na další smlouvu s rozhodčí doložkou podobnou té, kvůli které vede spor s Diag Human. Za vším stojí zrušený projekt na dostavbu pražské vojenské nemocnice (ÚVN). Ze stavby sice nestojí ani cihla, aby se ale stát vyhnul riziku arbitráže, zaplatí raději zahraničnímu investorovi minimálně 130 milionů korun. Nikdo navíc nedokáže říct, jak se do smlouvy vůbec dostala. Na případ upozornily Hospodářské noviny.

O tom, že ministerstvo zřejmě bude muset investorovi za nerealizovaný projekt zaplatit, se mluví už nejméně půl roku. Už tehdy resort argumentoval rizikem možné arbitráže. To, že důvodem je rozhodčí doložka podobná té z kauzy Diag Human, ale vyplavalo na povrch až nyní. „Od téhle kauzy jsme standardně proti rozhodčímu dodatku. Vůbec nechápu, jak to mohlo na vládě projít,“ řekl novinám poradce ministerstva financí pro arbitrážní řízení Radek Šnábl.

Projekt schvalovala končící Fischerova vláda vloni v květnu na návrh tehdejšího ministra obrany Martina Bartáka. „Dostala se tam pravděpodobně při spolupráci právních poradců na straně všech zúčastněných,“ řekl ČT k doložce ředitel sekce správy majetku ministerstva obrany Jan Vylita. Kdo ji konkrétně do smlouvy prosadil, se ale neví. „V posledním půl roce jsme nenašli nikoho, kdo by byl schopen najít jediného pamětníka, který by si pamatoval, kdo to vlastně chtěl,“ řekl ČT Šnábl.

Reportáž Olgy Málkové a Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany kvůli riziku arbitráže uzavřelo s investorem dodatek ke smlouvě, kde se zavázalo, že uhradí jeho dosavadní náklady ve výši 130 milionů korun a další nové náklady do maximální výše 45 milionů. Podle Nevyššího kontrolního úřadu, který projekt prověřoval, to ale resort vůbec udělat nemusel. „ÚVN věrohodným způsobem neprokázala, proč se k úhradě nákladů soukromému partnerovi zavázala a nevyužila smluvní možnost odstoupit od smlouvy,“ uvedl už dříve NKÚ. Šéf úřadu František Dohnal k tomu navíc letos v září řekl, že nemocnice nepředložila ani žádné doklady, které by opravňovaly k obavám z případné arbitráže. Už ve čtvrtek se proto sporem mezi kontrolory a ministerstvem bude zabývat sněmovní kontrolní výbor.

Rozsáhlý komplex s hotelem, bazénem a ubytovnou pro zaměstnance za téměř šest miliard korun měl vyrůst uprostřed Ústřední vojenské nemocnice v Praze jako ukázkový příklad takzvaného PPP projektu, kde stát spolupracuje se soukromým investorem.

Doložka přitom není jedinou nejasností ve smlouvě. Neexistuje doklad o tom, kdo vlastně rozhodl, že se bude stavět. „Bohužel zápis z tohoto jednání, řekněme řídicího výboru, neexistuje,“ uzavřel Vylita.