TOP 09 trvá na zveřejňování vlastníků i u subdodavatelů

Praha - Do vleklé debaty politické i nevládní sféry spojené s novelou o veřejných zakázkách se nově vložila TOP 09. Do připravovaného zákona požaduje vnést nařízení, aby povinnost zveřejňovat vlastnickou strukturu neměl pouze uchazeč, ale i jeho dodavatelé. Právě ti totiž často vítězi tendru s realizací pomáhají a peníze tak mizí ve více firmách. S návrhem TOP 09 však polemizuje ministerstvo pro místní rozvoj, které novelu zákona předkládá.

Podle aktuálních studií protikorupčních organizací skončí ve státních zakázkách ročně na 600 miliard korun. Novela zákona o veřejných zakázkách tak má být jedním z hlavních opatření vlády v boji proti korupci. Do podoby novely výrazně začaly promlouvat také neziskové organizace, které iniciativně navrhují například tzv. status vyloučených osob, u kterých může vznikat střet zájmů u příslušných zakázek.

Vedle odstranění střetu zájmu neziskovky apelují hlavně na zveřejňování majetkových struktur, čímž se shodují s plánem politiků. Pro TOP 09 je však omezení na uchazeče nedostatečné. „Současný návrh tuto povinnost ukládá pouze na subjekty, které mají anonymní vlastnictví akcií, a neřeší vůbec otázku subdodavatelů,“ uvedl výboru pro veřejnou správu Stanislav Polčák (TOP 09-STAN).

Opencard
Zdroj: ČT24

Příkladem zakázky, u které zafungovaly subdodavatelské kontakty, je pořízení pražské Opencard. Zakázku sice vyhrála firma Haguess, stamiliony ale skončily u dalších sedmi firem s neprůhlednou vlastnickou strukturou. TOP 09 proto navrhuje, aby seznam všech vlastníků nebo společníků firmy předkládal nejen uchazeč o zakázku, ale také všichni subdodavatelé.

Spojence má TOP 09 například v Transparency International. Podle ministerstva však má návrh legislativní nedostatky a navíc byl podán pozdě. Podle neziskových organizací se ale návrh s rezortem probíral déle než měsíc. „Na mě to spíš dělá dojem, že někteří lidé nesouhlasí s tím, aby bylo vidět na firmy, které dostávají peníze z veřejných zakázek,“ komentovala zástupkyně organizace Veřejnost proti korupci Hana Marvanová. O pozměňovacím návrhu se bude hlasovat už ve čtvrtek na výboru pro veřejnou správu.

Reportáž Jakuba Kalenského (zdroj: ČT24)