Klaus pozve papeže, měl by přijet za dva roky

Praha - Na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, které se odehraje za dva roky, prezident Klaus oficiálně pozve papeže Benedikta XVI. Dohodli se na tom na dnešním obědě členové České biskupské konference s prezidentem Klausem. Prezident posléze na dotaz novinářů uvedl, že nevidí žádný zádrhel ve vládou nastíněném návrhu majetkového vyrovnání s církvemi. Odmítl, že by jeho vstřícné projevy vůči církvi byly účelové.

Klaus našel společnou řeč s Dukou, s Vlkem se naopak neshodl 

Své sbližování s církvi dal Klaus najevo mimo jiné při nedávném vystoupení na svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Hovořil tam například o důležitosti rodiny, hájil tradiční hodnoty a kritizoval „oportunistický modernismus“. Vyzval rovněž církev, aby více a hlasitěji uplatňovala svou autoritu v celospolečenské debatě.

Klaus po schůzce s nejvyššími představiteli katolické církve

„Majetkové vypořádání bereme jako něco, co v podstatě probíhá a já v něm nevidím žádný zádrhel. Nejsem informován o nějakém nebezpečí, že by to, co je už nastíněno a nastoleno, mělo být nějakým způsobem zbouráno.“


Pražský arcibiskup Dominik Duka prezidentovi za projev při svatováclavské mši minulý týden poděkoval. Prezident podle Duky hájil přesně ty hodnoty, ke kterým se církev hlásí, a jeho slova měla mezi věřícími pozitivní ohlas. Pražský arcibiskup také Klausovi poděkoval za jeho postoj k srpnovému průvodu homosexuálů v Praze. Klaus tehdy uvedl, že taková akce by neměla dostávat veřejnou podporu hlavního města, a poznamenal, že společnost by měla homosexuální menšinu tolerovat, nikoliv ale oslavovat. 

Prezident nicméně dříve zdaleka tak vstřícné postoje k církvi nezastával. S Dukovým předchůdcem Miloslavem Vlkem léta nenašel společnou řeč v otázce církevních restitucí či sporu o katedrálu svatého Víta na Pražském hradě. Hovořil také o tom, že církev hraje neadekvátní roli ve společnosti. 

Klausovo sbližování s katolickou církví ale má i své kritiky 

Katolický kněz a dlouholetý Klausův oponent Tomáš Halík míní, že Klaus náboženskou slavnost ve Staré Boleslavi zneužil. Církev by si podle něj měla dávat pozor na sbližování s prezidentem, který se jí snaží vlichotit. „Jméno Tomáše Halíka jsme při tomto obědě nikdo z nás nevyslovili,“ řekl dnes Klaus na dotaz novinářů. 

Tomáš Halík s knihou Vzdáleným nablízku
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Prezident odmítl, že se k církvi přiklání proto, aby získal na svou stranu konzervativní voliče. „Mé uvažování je daleko zásadnější a obecnější, a ne tak krátkodeché a na krátké efekty zaměřené. Jestli jsem něco řekl ve Staré Boleslavi, tak je to pro mě celoživotní téma, které jsem jen vypointoval při této návštěvě,“ řekl.