Vyšetřování kauzy Pandur pokračuje, první výsledky v listopadu

Praha - Vyšetřování úniku jména utajovaného svědka v kauze Pandur má být během několika málo týdnů uzavřeno. Podle informací ČT olomoucký vrchní státní zástupce předpokládá, že počátkem listopadu by mohla být věc uzavřena. Do té doby by už měli být vyslechnuti všichni svědci. Vyšetřovatelé však ještě nemluvili například s ministrem obrany Alexandrem Vondrou a šéfkou kabinetu předsedy vlády Janou Nagyovou. S tou by měli mluvit ve středu.

Vyšetřování nákupu transportérů Pandur začalo loni v létě. Letos 11. května unikla do médií výpověď utajovaného svědka -  rakouského manažera. Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu hledali důkazy o úniku i na nejvyšším státním zastupitelství v Brně a Vrchním zastupitelství v Praze. K uzavření vyšetřování chybí už jen několik výslechů, například ministra obrany Alexandra Vondry. O tom, zda už na policii vypovídal nebo teprve bude, se ministr bavit odmítl. K žádným konkrétním osobám se nechce vyjadřovat ani mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. 

Podle ParlamentníchListů.cz má na policii ve středu vypovídat vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády Jana Naftová, a to kvůli tomu, že z výpisu mobilu vyplývá, že Nagyová si často telefonovala s Nejvyšším státním zastupitelstvím. O vyjádření Jany Nagyové Česká televize usilovala marně. 

Bohuslav Sobotka (ČSSD):„Obecně lze konstatovat, že lidé z okolí premiéra, nejbližšího okolí předsedy vlády, by se neměli podílet na nějakých zpravodajských či mediálních hrách.“

Na policii byl minulý týden i novinář z Mladé fronty Dnes Janek Kroupa. Svůj zdroj neprozradil a zveřejnění výpovědi považuje za správné. Podle něj je dobře, že se o takové věci veřejně ví. 

Podezřelé armádní zakázky
Zdroj: ČT24

Zatímco vyšetřování prozrazení svědka se chýlí ke konci, to podstatné, tedy podezření z korupce, stále běží. Vrchní státní zastupitelství v Praze nechce říkat, jak daleko je vyšetřování údajné žádosti o půlmiliardový úplatek v kauze Pandur. Důvodem je embargo, na němž se dohodlo s rakouskými vyšetřovateli. O 18 milionů eur si v roce 2007 měl říct tehdejší blízký spolupracovník Mirka Topolánka Marek Dalík. O tomto podezření se píše i v diplomatických depeších zveřejněných na serveru WikiLeaks. 

Kvůli podezření z korupce vyšetřuje policie i další armádní zakázky. Například stíhačky Gripen nebo náklaďáky Tatra. Stejně jako Pandury zatím bezvýsledně. 

Reportáž Karla Rožánka a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)