V čele politických vězňů zůstává i přes kritiku Kavalírová

Olomouc – V čele Konfederace politických vězňů (KPV) zůstává i na minimálně další dva roky dosavadní předsedkyně Naděžda Kavalírová. Celkem 70 z 95 delegátů se při neveřejném hlasování na volebním sněmu přiklonilo na stranu Naděždy Kavalírové, jako jediný protikandidát se jí ve volbě čelního představitele postavil Jiří Stránský.

„Já jsem znovuzvolení přijala s pokorou. Nepovažuji to za výhru, ale za úkol, který jsem na sebe dobrovolně vzala,“ uvedla Kavalírová. Vedle předsedkyně volili delegáti na sněmu KPV také členy desetičlenného předsednictva KPV. V následujícím období se staronová předsedkyně, která v čele organizace stojí od roku 2003, hodlá zaměřit například na pomoc při realizování zákona o třetím odboji.

Kavalírová na sněmu opět čelila kritice, mimo jiné v souvislosti s jejím údajným členstvím v několika organizacích spjatých s komunistickým režimem, například Svazu Československo-sovětského přátelství a Československém svazu žen. Stanovy konfederace přitom zakazují členství lidem, kteří měli funkci v mocenských orgánech komunistického Československa nebo byli jejich zaměstnanci. Kavalírová nařčení odmítá. „Útoky nejsou nové, opakují se. Já mám ale čisté svědomí. Jako celek je konfederace jednotná a těch pár jedinců, kteří se od počátku snaží konfederaci rozbít, nic neznamená,“ uvedla.

Vedení KPV uvádí přibližně 5 procent kritiků ve svých řadách, sami členové ale hovoří zhruba o jedné třetině nespokojenců, kteří si stěžují také na to, že vedení nepřipouští žádnou diskusi a umlčuje kritiku. Podle nich tomu odpovídají také stanovené podmínky letošního sněmu, kam mohli pouze delegáti, kandidáti a pozvaní hosté. KPV zahrnuje v současnosti zhruba 3 064 členů, z toho je asi 1800 politických vězňů.

Důležitým bodem programu jednání sněmu byla i změna stanov. Členy KPV, kteří poškozují politické vězně či přímo KPV, může nově vyloučit rada či sněm KPV. Dosud tak mohly učinit jen místní pobočky. „Je to reakce na situaci v Přerově či České Lípě, kde jsme vyloučili členy a oni se obrátili na soud,“ uvedl Šedivý. S tímto bodem nesouhlasila pražská pobočka číslo 15, která na předsedu KPV navrhla Jiřího Stránského. „Tento bod jsme kritizovali, ale byli jsme přehlasováni. Od kandidatury pana Stránského jsme očekávali, že by mohl přinést nový vítr do našich řad,“ uvedl předseda pobočky Luděk Šácha. Rada KPV v minulosti vyloučila například bývalého pracovníka BIS Vladimíra Hučína či Františka Přesličku z Přerova. Podle Hučína to bylo neoprávněné a v rozporu se stanovami.

Telefonát Radky Štědré (zdroj: ČT24)
Vydáno pod