V Česku stoupá počet dětí bez zubního kazu, za západem stále zaostáváme

Praha – Třetina předškoláků v Česku má chrup ve velmi špatné stavu, z 20 mléčných zubů jich mají nejméně sedm zkažených. Jinak ale přibývá dětí, které mají zoubky bez jediného kazu. Zatímco v roce 2003 jich bylo 40 procent, tak loni už to byla polovina. Na setkání s novináři to uvedla zástupkyně přednosty stomatologické kliniky královéhradecké lékařské fakulty Univerzity Karlovy Romana Ivančáková.

Podle ní mnozí rodiče své potomky na preventivní prohlídky vodí. Dítě musí ale být na ošetření připravené. Pokud doma jen slýchá, že návštěva zubní ordinace je hrůza, má pak strach a s doktorem nespolupracuje. „Trápí nás ani ne tak procento dětí, které mají úplně zdravé zuby, protože těch přibývá. Trápí nás, že pokud se kaz zjistí, tak se neošetří,“ uvedla lékařka. 

Kvůli neošetřeným zubním kazům se u dětí mohou objevit i otoky dásní a záněty. Malý pacient pak může skončit i v nemocnici na operačním stole, varovala lékařka. Zkažené zuby dítě navíc bolí, špatně kvůli nim spí a nemůže ani pořádně jíst a odmítá tuhou potravu. Když ho do ní rodiče nutí, pak ji pořádně nekouše a polyká po kusech. To může způsobit zažívací obtíže a další komplikace, popsala Ivančáková. 

Někteří zubaři něchtějí dětské pacienty přijímat

Roli hraje i to, že dětských zubařů je málo. Obvykle se tak dětem věnují lékaři pro dospělé. Vedení komory už dřív uvedlo, že ne všichni chtějí dětské pacienty přijímat, protože mají s dětmi více práce a obávají se prý i toho, že na péči budou tratit.   

Brífink České stomatologické komory (zdroj: ČT24)

Podle viceprezidenta České stomatologické komory Jana Černého by se ošetření dětí mělo vždy hradit ze zdravotního pojištění. Úhrady od pojišťoven jsou prý ale nedostatečné a ne vždy pokrývají náklady. „Kvalitní prohlídka trvá zhruba 40 minut. Není to jen přepočítání zubů, ale i rozhovor s pacientem a jeho poučení,“ uvedla Ivančáková. Podle ní minuta péče v ordinaci vyjde zhruba na 20 až 25 korun. Pokud by prohlídka trvala 40 minut, stála by zhruba 800 až 1000 korun, pojišťovna za ni dává ale 400 korun.   

Právě prevence může přispět k tomu, aby se děti naučily zuby správně čistit a zabránily vzniku kazu. I když podíl předškoláků s úplně zdravým chrupem roste, Česko je na tom hůř než západní státy. Ve vyspělých zemích totiž má zuby bez kazů až 80 procent pětiletých, upřesnila expertka.