Stomatologická komora: Lidé by si měli platit plomby ze svého

Praha – Česká stomatologická komora bude znovu usilovat o to, aby se ze zdravotního pojištění přestaly platit plomby, ošetření zubních kořenových kanálků a rovnátka dospělým. „Není možné ze zdravotního pojištění uhradit veškerou péči. Hrátky kolem standardu a nadstandardu jsou naprosto liché. Problém financování zdravotní péče neřeší,“ uvedl prezident komory Pavel Chrz. Je prý spíše nutné vybrat některé běžné zákroky, které by si pacienti hradili ze svého.

S vyřazením plomb, ošetření kanálků a rovnátek pro dopělé ze seznamu prostředků a výkonů, které proplácí zdravotní pojišťovny, už počítala reforma zdravotnictví. Návrh z ní ale vypadl, protože se na něm koaliční špičky na přelomu května a června nedohodly. Zubaři pak hrozili tím, že rozvážou smlouvy se zdravotními pojišťovnami a začnou vybírat peníze za péči přímo od pacientů.   

Podle Chrze je potřeba, aby se politici dohodli na tom, co by se mělo z pojištění platit. „Samozřejmě by neměly být z veřejného zdravotního pojištění hrazeny ty výkony, které jsou ovlivnitelné pacientem, a to je zcela jednoznačně ošetření zubního kazu a případně jeho následků,“ podotkl šéf komory. Dětem by se ale zubní péče měla proplácet vždy. 

Brífink České stomatologické komory (zdroj: ČT24)

Stanovení standardu a nadstandardu podle šéfa komory financování péče nevyřeší. Zubaři se obávají toho, že standardem by byly třeba právě amalgámové plomby. Komora teď vyjednává s ministerstvem zdravotnictví o úhradách péče na příští rok, protože se s pojišťovnami nedohodla, a bude chtít víc peněz než letos. Za ošetření kazu by se mělo podle Chrze platit aspoň 400 korun, dosud se hradí 220 korun. Sám šéf stomatologů ale podotkl, že komora s požadavkem zřejmě neuspěje. Zatímco péče jiných lékařů se hodnotí body, za které pak dostávají úhrady od pojišťoven, péče zubařů je vyčíslena přímo v korunách.