Bendl v nominacích na šéfa středočeské ODS předstihl Tluchoře

Praha - Občanští demokraté na Praze-západ dnes na post předsedy středočeské ODS nominovali Petra Bendla. Nový ministr zemědělství tak má před sobotním regionálním volebním sněmem o jednu nominaci víc než jeho hlavní rival Petr Tluchoř. Bendla zatím podpořilo pět oblastí, Tluchoře čtyři. Počet nominací ještě ovlivní rozhodování oblastních sdružení na Rakovnicku a Benešovsku, které se uskuteční ve čtvrtek.

Bendl na Praze-západ získal nominaci díky těsné většině hlasů, když pro něj hlasovalo 33 ze 63 členů oblastního sdružení, upřesnila po jednání oblastního sněmu manažerka sdružení Jaroslava Brožová. V minulých dnech jej podpořili také občanští demokraté z Kladenska, Berounska, Nymburska a Mladoboleslavska. Tluchoř naopak získal nominaci na Kolínsku, Příbramsku, Praze-východ a Mělnicku. Žádného kandidáta před sobotní volbou naopak nezvolili občanští demokraté na Kutnohorsku.

Bendlovi, dosavadnímu šéfovi vlivné středočeské ODS, končí mandát tuto sobotu, na kdy je svolán regionální volební sněm. Část regionální organizace podporuje protinečasovský postoj někdejšího šéfa poslanců ODS Tluchoře, který má reálnou šanci funkci získat. Na straně Tluchoře je také Ivan Fuksa, jehož Bendl z rozhodnutí premiéra Petra Nečase minulý týden vystřídal ve funkci ministra zemědělství.

Podobně napjatá situace ve středočeské ODS byla i v roce 2007. O post krajského šéfa strany tehdy usiloval Bendl a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý, který byl kvůli svým postojům označován za stranického rebela. Například kritizoval bývalého předsedu ODS Mirka Topolánka nebo zkomplikoval prosazení reformy veřejných financí, když žádal výraznější snížení daní pro fyzické osoby. Bendl byl vůči Topolánkovi naopak loajální. Předsedou krajského sdružení se nakonec stal Bendl, jelikož se Tlustý ještě před volbou na regionálním sněmu ODS vzdal kandidatury.

Vydáno pod