Ústecký kraj chce pomoci Šluknovsku zpřísněním zákonů

Praha – Ústecký kraj chce Šluknovsku, které se potýká s problémy v sociálně vyloučených lokalitách, pomoci změnami zákonů. Navrhuje posuzovat opakované přestupky jako trestný čin, vznik zákona o sociálním bydlení, podle kterého by se náklady na takové bydlení hradily přímo ze sociálních dávek, a chce pozměnit loterijní zákon tak, aby dával obcím více pravomocí regulovat počet a umístění heren a videoterminálů.

Sociálně vyloučených lokalit je v Ústeckém kraji podle hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) přes šedesát. „Toto číslo nejspíš poroste, proto na žádost starostů vznikl balíček změn, které mají samosprávám pomoci při řešení problémů,“ uvedla hejtmanka. Balíček změn vznikal dva roky. Kraj návrhy už odeslal vládě.

Obce by podle návrhu kraje disponovaly takzvaným sociálním fondem pro sociálně slabé. „Náklady na toto bydlení by byly rovnou strhávány z dávek a příspěvků na bydlení, takže by nevznikal problém s neplatiči a zadlužováním lidí. Úprava zahrnuje také definici toho, co je sociální bydlení,“ řekla Vaňhová.

Starostové obcí vkládají do těchto opatření velkou naději, jak zlepšit situaci v regionu. „Když se tyto všechny návrhy podaří prosadit, situace se zcela jistě zlepší,“ míní starosta obce Horní Jiřetín Josef Zoser.

Jako zásadní problém vidí hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová i starostové také nesčítání přestupků v rámci republiky. Pokud se totiž člověk přestěhuje, začíná znovu „s čistým štítem“. Plánují proto zavést Centrální registr přestupků a zajistit tak, aby se opakovaný přestupek stal trestným činem.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)