Senát souhlasí: Příští rok nebude povinná maturita z cizího jazyka

Praha – Senát schválil roční odklad povinných maturit z cizího jazyka, pro středoškoláky tak bude platit až od roku 2013. Horní komora schválila odklad v rámci poslanecké novely školského zákona, kterou teď dostane k podpisu prezident. ČSSD sice kritizovala přípravy maturit, novelu ale podpořila, aby studenti věděli, jak budou maturovat příští rok na jaře.

„My v podstatě nemáme jinou možnost, než to nějak pustit,“ uvedl před hlasováním senátor a stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek, který se v minulosti pokoušel projekt státních maturit zastavit; podle něj byly nepřipravené a předražené.   

Maturanti si budou moci podle novely ještě příští rok vybrat ve druhém povinném předmětu mezi cizím jazykem a matematikou. Také třetí povinný předmět, kde si studenti budou volit mezi matematikou, občanským a společenskovědním základem a informatikou, se má zavádět až pro studenty, kteří budou maturovat v roce 2013. 

Reportáž Petry Tuháčkové (zdroj: ČT24)

Odklad prospěje studentům technických středních škol, pokud by si totiž nemohli vybrat mezi matematikou a cizím jazykem, tak by zřejmě u zkoušky dospělosti velká část neuspěla. „Podle výsledků letošní státní maturity nejsou nyní studenti středních odborných škol a učilišť připraveni v cizím jazyce tak, aby zkoušku úspěšně složili,“ uvedla předkladatelka novely Jana Drastichová (VV). Maturitní zkoušku z cizího jazyka by podle ní nezvládlo v příštím roce až 24 procent studentů. V případě středních odborných škol a učilišť by to prý byl každý třetí maturant.