Desatero proti krádeži pomáhá v boji se zloději aut

Praha – Autokriminalita v České republice podle policejních statistik dlouhodobě klesá. Přesto zloději ukradnou průměrně jedno auto za každých 40 minut, denně jde o 35 vozů. Policie už proto téměř rok ve spolupráci s pojišťovnami radí řidičům, jak své auto co nejlépe zabezpečit. Pomáhají jí v tom i speciální webové stránky, kde mohou lidé najít všechny potřebné informace.

Pachatelé se podle webu zaměřují hlavně na auta, která nemají další přidané prvky zabezpečení. Základem jsou proto mechanické prostředky, které mají za úkol především prodloužit dobu, kterou zloděj potřebuje k ukradení auta. Jde například o blokování řazení nebo otevírání kapoty motoru. Další jsou elektronické prostředky, tedy imobilizéry nebo alarmy.

Autokriminalita podle policejních statistik dlouhodobě klesá. V roce 2002 policie evidovala 26 143 krádeží motorových vozidel, loni zaregistrovala 13 109 případů. Mnohem častější jsou krádeže věcí z aut, i jejich počty však v posledních letech klesají. V roce 2008 policie zaznamenala 49 430 případů, loni 39 455. Podle náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Martina Červíčka mohou za poklesem stát právě i preventivní akce.

Krádeže aut se nejčastěji stávají v místech, kde se pohybuje mnoho lidí, jsou tak více anonymní. Jde především o sídliště, obchodní centra nebo situace, kdy se setká více lidí na společné akci. Dlouhodobě je největší problém s krádežemi v Praze, středních a severních Čechách. Červíček uvedl, že policisté ročně vyřeší zhruba 14 až 16 procent krádeží. „Policie se v tuto chvíli velmi intenzivně zaměřuje především na rozkrývání organizovaných skupin,“ dodal.

Desatero proti krádeži

1. Věnujte pozornost výběru vozidla

Nejvíce se kradou automobily, které jsou na trhu nejpočetněji zastoupené. Riziko krádeže ale závisí i na dalších faktorech - v menší míře se například kradou japonské vozy, zřejmě kvůli méně známým a složitějším technologiím.

2. Znesnadněte identifikaci vozidla

Mnoho vozidel je odcizeno tzv. na zakázku. Pokud např. necháte ze svého vozu odstranit označení motorizace, rozhodně tím zlodějům znesnadníte práci.

3. Nenechávejte ve vozidle technický průkaz ani náhradní klíče

4. Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete

5. Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu

6. Zvažte „nadstandardní“ zabezpečení

7. Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej

8. Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené

9. Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu

Nebezpečné mohou být například různé „nadstandardní“ služby, kdy vám „zdarma“ vozidlo přivezou, odvezou a podobně. Udělat kopie klíčů je dnes otázkou minut.

10. Firemní řidiči jsou lhostejnější

zdroj: www.rokzabezpecenivozidel.cz