Třetina Čechů někdy trpí psychickými potížemi

Brno – Psychickými potížemi a nemocemi trpí téměř třetina naší populace. Vyplývá to ze studií, jejichž výsledky dnes v Brně představili lidé z vedení České psychiatrické společnosti (ČPS). Podle nich se odhaduje, že nějakou duševní poruchu mají tři miliony obyvatel ČR. Do psychiatrické ambulance pak dochází asi půl milionu z nich. Včasná léčba je přitom pro správnou a úspěšnou léčbu podstatná. Nejrychleji roste počet lidí nemocných depresemi a demencí. Na jejich léčbu ale dostávají psychiatři stále málo peněz.

„Čím déle choroba trvá, tím víc změn se odehraje v mozku. Ano, i pozdější léčbou se pomůže, ale už ne tak, jako kdyby to bylo hned,“ uvedl předseda ČPS Jiří Raboch. Dalším problémem léčby bývá v Česku její úhrada. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna podle Rabocha dává na léčbu psychických a psychiatrických nemocí méně než 3,5 procenta svého rozpočtu. U členských států Evropské unie je obvyklých pět až deset procent.

Raboch úhrady demonstroval na příkladu osmdesátileté ženy, která je s cukrovkou a vysokým krevním tlakem na interním oddělení v nemocnici. Za péči tam pojišťovna hradí 3 000 korun na den: „Její stav se pak zhorší, dostane delirium, tedy je zmatená, a následuje přesun na psychiatrii. Tam na ni máme 1 000 korun na den.“ Odborníci se proto na svém sjezdu v Brně domluvili na dalších intenzivních jednáních s ministerstvem zdravotnictví i s pojišťovnami.

Při chmurách pomáhá i fyzická aktivita a čokoláda

Lidí s psychickými poruchami navíc v Česku stále přibývá. Jen za posledních deset let se počet pacientů s depresemi zdvojnásobil na 80 tisíc lidí. Seniorů s demencí je také dvakrát tolik - padesát tisíc. Podle českých a slovenských špiček psychiatrie to navíc nejsou zdaleka všichni nemocní.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Jak poznat, kdy by člověk měl jít s depresí k lékaři, je podle členky ČPS Evy Češkové jednoduché. Když nepříznivý stav trvá dlouho a navíc neodpovídá situaci, kterou člověk prožívá, měl by vyhledat lékaře. Základní léky mohou předepsat i praktičtí lékaři. Naopak při chmurách, které člověk může zvládnout sám, nejlépe pomáhá fyzická aktivita, například jít si zaběhat. „Je to prokázáno,“ řekla Češková. Oblíbeným povzbudivým prostředkem bývá i čokoláda. „Na deprese všedního dne každý máme svůj lék,“ dodala. Podle Rabocha určuje psychické zdraví a pohodu i to, co jíme, jak máme uspořádaný pracovní den a kolik hodin

denně spíme. „My to asi víme, jen to nikdo nedělá,“ řekl.