Pomoci dětským obětem mají krátké filmy

Praha – Policie chystá preventivní kampaň pro studenty základních a středních škol. Zfilmované skutečné příběhy například ukáží, jak předcházet šikaně. Krátké filmy, které doplní učební texty, by příští rok měla mít k dispozici většina škol. Celý projekt vyjde na 1,5 milionu korun.

Začíná natáčení smyšleného příběhu 14leté studentky základní školy Michaely. Byla znásilněna a bojí se to říct rodičům a už vůbec nechce jít na policii. Z otřesného zážitku si odnesla vážné psychické problémy, které doléhají mimo jiné i ve škole.

Ke každému tématu vzniknou čtyři videa – problematika dětí a kriminality, problematika drog a návykových látek, extremismus a nakonec informační kriminalita. Zfilmované příběhy pocházejí ze zkušeností kriminalistů – na jejich zpracování se podíleli učitelé, psychologové. Projekt kromě filmů zahrnuje i učební texty. „Reagujeme na zvyšující se agresivitu dětských a mladistvých pachatelů, jedná se o agresivitu nejen s násilnou trestnou činností, ale i v souvislosti s informační kriminalitou,“ uvedla mluvčí policejního prezídia Pavla Kopecká.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Děti na policii nechtějí

Smyšlený příběh končí podle policistů relativně dobře – dívka se nakonec svěří rodičům a následně jde svědčit. Jenže podle kriminalistů právě toto není vůbec obvyklé. „Čím je to dítě starší, tím vyšší jsou zábrany, pociťuje zodpovědnost za sebe, za svou rodinu a obává se, že pokud to oznámí, tak k němu rodiče ztratí důvěru,“ upozorňuje Martina Kalousková z policejního prezídia.

Pilotní program s krátkými filmy proběhne na Základní škole Kavčí hory, pak bude předán policii, která jej chce školám poskytnout od 1. února.