Bátora na ministerstvu končí, chce se veřejně angažovat

Praha – Kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora se vzdal funkce zástupce vrchního kabinetu. Z ministerstva úplně odejde, řekl novinářům. Svůj krok vysvětlil tím, že se chce veřejně angažovat, v čemž mu brání závazek zdržet se politických prohlášení, který mu po tlaku koaličních partnerů uložil ministr Josef Dobeš (VV). V prohlášení Bátora poděkoval za podporu prezidentovi Václavu Klausovi, cítí se mu prý zavázán.

Ve svém prohlášení si stěžoval na „diskreditační kampaň“ a její „neřestný způsob“, na brífinku podrobně citoval výroky některých politiků a novinářů na svou adresu. Byl prý nepravdivě osočován, a když se obrátil na justici, tak jeho podněty odmítala. Bátora se rázně ohradil proti nařčením z extremismu, rasismu a antisemitismu – ta ho měla poškodit a byla prý nepravdivá.  

„Abych pana ministra Dobeše nevystavil konfliktu loajalit v souvislosti s mým odvoláním daného slibu mlčení, adresoval jsem mu dnes ráno list, v němž oznamuji, že se dnešního dne vzdávám funkce zástupce vrchního ředitele kabinetu, a po vyřízení příslušných pracovněprávních náležitostí odejdu ze služeb ministerstva školství vůbec,“ řekl Bátora.

Důvodem útoků byl podle Bátory jeho odmítavý postoj k multikulturalismu, který se podle něj stává státní doktrínou. Další pohnutkou pak byly obavy části politického spektra z toho, že Bátora a jeho blízcí spolupracovníci mohou vytvořit nový silný politický subjekt na pravici potom, co prezidentovi Klausovi skončí mandát. Takové spekulace počítají například i s účastí strany Suverenita Jany Bobošíkové v takovém spojenectví, poznamenal Bátora.    

Bátoru si do úřadu přivedl ministr školství Dobeš a proti působení někdejšího kandidáta Národní strany Bátory na ministerstvu školství se ihned zvedla vlna kritiky. Protestovali proti němu politici i neziskové organizace. Kromě jeho napojení na ultrapravicovou scénu se jim nelíbily jeho aktivity v konzervativní iniciativě D.O.S.T. Když pak Bátora urazil na sociální síti Facebook předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, odmítali ministři této strany chodit na jednání vlády. Dobeš se za svého úředníka vždy postavil, Bátory se zastal i prezident Václav Klaus a jeho spolupracovníci. „Součástí dohod vedoucích k zažehnání vládní krize bylo mé absolutní mlčení…, a tak jsem přes dva měsíce mlčel a mlčel a mlčel,“ popsal Bátora výsledek tlaku koaličních politiků.

Mluvčí Úřadu vlády Jan Osúch: „Mohu potvrdit, že pan premiér se už před několika týdny s panem ministrem školství domluvil, že Ladislav Bátora ze svého postu školství odejde.“

Předseda AV ČR Jiří Drahoš: „Pan Bátora je spojen s xenofobní národní stranou, účastnil se zcela prokazatelně rasistických demonstrací. To všechno je důvodem, aby takovýto úředník na žádném ministerstvu, tím méně na ministerstvu školství nepůsobil.“

Bohuslav Sobotka: „Pan Bátora vytrhl svým odchodem ministru školství Dobešovi trn z paty, reputaci mu už tím ale nezachrání. Ministr Dobeš, ale i premiér Nečas v této kauze, kde měli jednat principiálně a bez zaváhání, zcela personálně selhali.“ 

Za absurdní označil způsob, kterým Bátora svůj odchod oznámil, ministr financí Miroslav Kalousek: „Už jen to, že subalterní úředník uspořádá tiskovou konferenci, že odchází z ministerstva, je absurdní.“ 

Ondřej Liška: „Způsob, jak rezignoval, je vrcholem zneužití úřední funkce pro politické Aktivity…Odchod Bátory kalí fakt, že odešel ne proto, že byl jako úředník s antisemitskými názory nepřijatelný, ale proto, aby ve svých aktivitách mohl lépe pokračovat.“ Ministr školství Josef Dobeš (VV) a prezident Václav Klaus, kteří Bátoru podporují, podle něj zůstanou „umetači cesty fašistům do nejvyšších pater české politiky“. 

Předsedkyně Ligy proti antisemitismu Věra Tydlitátová: „Situaci na ministerstvu školství již delší dobu sledujeme s obavami a odchod kontroverzního úředníka vítáme jako snad první krok k nápravě skandálního stavu v tomto důležitém resortu. Předpokládáme, že nejde jen o kosmetickou úpravu určenou k uklidnění veřejnosti, ale že další potřebné změny budou brzy následovat.“


Kritika jeho účinkování na úřadu neutichala ani v posledních dnech, naposledy proti němu vystoupilo podle Mladé fronty Dnes 76 členů Učené společnosti ČR, mezi nimi bývalí předsedové Akademie věd Helena Illnerová a Václav Pačes, současný předseda Jiří Drahoš, soudce Ústavního soudu Pavel Holländer a astronom Jiří Grygar. Učenci ministra Josefa Dobeše (VV) vyzvali, aby konečně upřednostnil dobré mravy a zdravý rozum před případnými politickými obchody a zajistil, aby Bátora, který se těší podpory Hradu, nebyl nadále jakkoli s ministerstvem spojován.

Ladislav Bátora se narodil 17. března 1952 v Praze. Vedle anglistiky a amerikanistiky na filozofické fakultě vystudoval i ekonomiku zahraničního obchodu na VŠE. V letech 1983–1990 byl členem Československé strany socialistické, následující tři roky působil v Národně sociální straně, pak v Občanské demokratické alianci a v roce 2009 vstoupil do Strany svobodných občanů. Třikrát neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny.

Jako kritik Evropské unie či multikulturalismu je blízký lidem kolem prezidenta Václava Klause, kterého označuje za nedostižný vzor.

Je předsedou Akce D.O.S.T., která se deklaruje jako občanské sdružení pro podporu občanských práv a svobod i tradičních hodnot české kultury a státnosti. Iniciativa mimo jiné podporovala prezidenta Klause v odporu proti Lisabonské smlouvě a odmítá některé agendy EU. Postavila se proti výuce sexuální výchovy na školách a nedávno kritizovala podporu pražského primátora Bohuslava Svobody a některých velvyslanců v ČR pražskému pochodu homosexuálů.

Kritici mu vyčítají, že se před lety zúčastnil přednášky o českém protižidovství, pořádané nacionalistickou Vlasteneckou frontou. Bátora také v práci s názvem Česká revue - Můj národ a má vlast údajně pochválil antisemitský spis Rudolfa Vrby nazvaný Zkáza Slovanů.