Příušnicím se v Česku daří, očkování zřejmě selhává

Praha – Stoupá počet Čechů, kteří onemocněli příušnicemi. Podle serveru lidovky.cz se jich od ledna do září léčilo téměř na dva a půl tisíce, což je trojnásobný nárůst za stejné období minulého roku. Většinou jde o dospělé z Ústeckého kraje. O příčinách má podle serveru část lékařů jasno – za prudkým vzestupem nemoci vidí selhání očkování.

„Důvody náhlého vzestupu příušnic u očkované populace jsou zcela jednoznačné. Je to selhání očkování,“ řekl Lidovkám lékař Jan Vavrečka, který se dlouhodobě zabývá problematikou vakcín. „Buď protilátky v těle očkovaných osob ani nezačaly dostatečně fungovat, nebo příliš brzy fungovat přestaly, nebo se vyskytl nový sérotyp původce nemoci, proti kterému vakcína zkrátka vůbec nechrání,“ dodal lékař. 

Důvodů, proč se nákaza tak rozmáhá a napadá spíš dospělé, může být podle dalších expertů víc. „Je třeba vzít v úvahu, že žádné očkování není stoprocentně účinné. Na zhruba pět procent lidí nezabere,“ vysvětlovala Lidovým novinám už v červenci tohoto roku Radomíra Limberková ze Státního zdravotnického ústavu.

Svou roli hraje i zdravotní stav pacienta

Účinnost vakcíny je ovlivněna také podmínkami, v jakých se skladuje. A významnou roli sehrává rovněž zdravotní stav očkovaného člověka – pokud není zcela v pořádku, nemusí imunitní systém vytvořit dostatečný počet protilátek na příslušnou nemoc. 

V jakém stavu je imunita Čechů ve skutečnosti, experti říci nedokážou. „Po vakcinaci se už nevytvářejí sérologické přehledy, jako to bývalo dřív. Ty mapovaly imunitní stav populace všech věkových kategorií. Takže teď nevíme, jak dlouho vlastně vakcinace vydrží,“ připomněla Limberková.