V čele Soudcovské unie zůstává Lichovník

Velké Karlovice – Soudcovskou unii ČR nadále povede soudce Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou Tomáš Lichovník. Rozhodlo o tom dnes ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku shromáždění zástupců unie. Lichovník, který byl prezidentem unie zvolen již podruhé, neměl protikandidáta. Pro jeho znovuzvolení hlasovala drtivá většina účastníků shromáždění.

Zatímco Lichovník v čele unie zůstává, jména viceprezidentů se po dnešku změnila. Nově jsou jimi Daniela Zemanová z Nevyššího správního soudu v Brně a Tomáš Novosad z Městského soudu v Praze. Ani noví viceprezidenti neměli protikandidáty a ve funkcích vystřídali Tomáše Mottla a Šárku Hájkovou.

Mandát vedení unie získalo na tři roky. "Za prvořadý úkol pro toto období považuji prosazení zřízení nejvyšší rady soudnictví, která by měla mimo jiné přispět k zajištění větší nezávislosti justice. V současné době jsou téměř všechny personální pravomoci soustředěny v rukou ministra spravedlnosti a prezidenta. Domníváme se, že na těchto pravomocích by se
měli soudci podílet," řekl novinářům staronový prezident unie. Nejvyšší rada soudnictví by se měla podle něj podílet i na vytvoření koncepce justice.

Tomáš Lichovník, šéf Soudcovské unie:

„Vzhledem k tomu, jak rychle se střídají ministři spravedlnosti, justice žádnou koncepci nemá a nikdy ji neměla. Nový orgán by měl mít i určitou dohledovou pravomoc, jež by spočívala například v možnosti podávat nebo iniciovat kárné žaloby.“

V nejvyšší radě soudnictví by podle vedení Soudcovské unie zasedli volení soudci a předsedové Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu a dále zástupci sněmovny, Senátu a vlády.