Kvůli chybě úředníků skončilo Česko s testy na BSE později

Praha – Česko skončilo s testováním mladého skotu na BSE. Zůstává tak už pouze povinnost vyšetřovat zvířata starší šesti let. Podle ministerstva zemědělství se pro konzumenty hovězího masa nic nemění. Farmy, jatka i stát ušetří desítky milionů ročně.

Je to deset let, co se v Česku objevil první případ BSE. Nezájem o hovězí trval měsíce a poptávka pak rostla velmi pomalu. Dnes sní normální Čech něco přes devět kilo hovězího masa za rok. 

Poslední případ nákazy BSE je v Česku znám z roku 2009, unijní úředníci si ale datum špatně opsali a Česko tak zůstalo mezi rizikovými zeměmi, které musely testovat i mladý skot. „Evropský úřad vycházel v posledních letech, bohužel, poměrně z mylných informací,“ řekl Ivan Fuksa, bývalý ministr zemědělství. „Po dalším přezkoumání jsme byli zařazeni mezi ostatní evropské země,“ podotkl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. 

Hovězí maso
Zdroj: ČT24

Spotřebitelé mohou zůstat v klidu, ujišťují veterinární správa i ministerstvo. Optimisté navíc tvrdí, že by hovězí mohlo nepatrně zlevnit. Právě producenti masa totiž ušetří nejvíc. „My jsme platili 750 korun za každý kus a bylo to na kusy, které se testovaly nad 30 měsíců stáří,“ prohlásil ředitel nákupu v Příbramské uzenině Václav Hrudka.

Testovat mladý skot musí dál Bulhaři a Rumuni

Věk, kdy musejí poražené kusy na testy, se posouvá nahoru. Zároveň tak až na třetinu padají celková čísla vyšetřovaných zvířat. Úspora pro jatka bude asi šedesát milionů ročně. Mimo evropský unijní standard teď zůstávají jen Bulhaři a Rumuni. Ti dál musejí testovat i mladá zvířata.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)