Pochvala Sulíka od Peake vyvolala v opozici planou naději

Praha – Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nabídl vicepremiérce Karolíně Peake spolupráci na svržení vlády premiéra Petra Nečase. Píše to server iDnes.cz. Sobotka se chytil prohlášení Peake, podle níž měly Věci veřejné na jaře udržet Radka Johna na ministerstvu vnitra i za cenu rozpadu koaliční vlády. Vicepremiérka přitom poukázala na slovenský případ Richarda Sulíka ze strany SaS, jenž zapříčinil pád vlády Ivety Radičové. Peake ale nabídku předsedy ČSSD zásadně odmítá.

„S odstupem času oceňuji schopnost Richarda Sulíka udržet i přes velké politické tlaky svou pozici a názor,“ ocenila Peake v pátek slovenského politika, jehož tvrdý odpor proti tomu, aby země platící eurem daly více peněz do záchranného fondu proti krachu států a bank, vedl k pádu slovenské vlády. 

Předseda ČSSD prohlášení vicepremiérky pochopil po svém – Věci veřejné měly raději současnou vládu potopit než se vzdát Radka Johna na vnitru. „Pokud pomineme fakt, že přetrvávající existence Nečasovy vlády lituje její současná místopředsedkyně, zůstává zde otázka, do jaké míry představitelka koaličních VV myslí tato svá slova vážně,“ táže se Sobotka v prohlášení zaslaném médiím. Pokud se Věci veřejné rozhodnou vyvolat hlasování o důvěře vládě, nabídl Sobotka podporu sociálních demokratů.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

„V Poslanecké sněmovně je možné hlasovat o nedůvěře pravicové vládě během několika dnů.“

Peake se ohradila - podporuje pouze „setrvání na principech“

Místopředsedkyně Věcí veřejných ale spolupráci na svržení vlády razantně odmítla. „Mým pátečním vyjádřením jsem mínila podporu panu Sulíkovi a jeho straně. Nepodporuji pád vlády, ale podporuji setrvání na principech. Věci veřejné měly v dubnu udržet Radka Johna na ministerstvu vnitra,“ uvedla Peake.

Karolína Peake pro ČT: „Pan Sobotka naprosto dezinterpretoval moje prohlášení, kdy jsem dávala podporu panu Sulíkovi ne v tom, že shodil vládu, ale v tom, že si stál na svých principech a na tom, co říkal už půl roku. Já jsem tím chtěla říct, že jsme měli držet vnitro, a já jsem přesvědčena, že by bývala vláda ani nepadla. Nechtěla bych se rozhodně podílet na pádu vlády, považuju to za naprosto extrémní řešení a rozhodně si bude muset pan Sobotka najít někoho jiného.“


Slovenská sněmovna kvůli nesouhlasu Sulíkovy SaS neschválila v úterý navýšení pravomocí eurofondu, což podepsalo rozsudek smrti vládě Ivety Radičové a dohodě stran na vypsání předčasných parlamentních voleb.

Vydáno pod