Vláda plánuje zmrazit platy státních zaměstnanců

Praha – Po letošním desetiprocentním poklesu vláda zmrazí na příští rok platy velké většiny státních zaměstnanců. Výjimku mají jen dvě povolání – učitelé a státní zástupci. Zatímco učitelé si polepší o pět procent, státní zástupci dostanou přidáno dokonce deset procent. Ostatním zaměstnancům nepřidá vláda nic, kvůli očekávané více než tříprocentní inflaci jim navíc reálné platy dokonce klesnou.

Učitelé a státní zástupci si naopak polepší

Ať už jde o hasiče, policisty, úředníky nebo vojáky, všichni se musí připravit na to, že příští rok budou mít na výplatní pásce peněz stejně jako letos. Naopak učitelé a státní zástupci si v roce 2012 hodně polepší. Zatímco učitelům přidá vláda pět procent, státním zástupcům vzroste plat nejvíc, o celou desetinu.

„Pro výkon této náročné profese, chceme-li zde bojovat proti korupci, můžeme těžko snižovat platy státních zástupců,“ podotkl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Státní zástupci jsou tedy hlavními vítězi státního rozpočtu na rok 2012. Jejich základní plat vzroste příští rok o 4 600 korun měsíčně. Průměrný učitel si polepší o 1 300.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Jenže platy klesaly v minulých letech i dalším státním zaměstnancům. Jen letos třeba vláda seškrtala platy většiny státních zaměstnanců o deset procent. A příští rok jim tyto snížené platy zůstanou. Další stovky korun jim z nich ukrojí víc než tříprocentní zvýšení cen. Podle opozice by měla vláda zvýšit platy všem.

Ministerstvo spravedlnosti přidá příští rok státním zástupcům přes 100 milionů korun. Naopak poslanci, ministři nebo prezident nedostanou v roce 2012 navíc ani korunu.