Nehodu autobusu převezmou rakouští vyšetřovatelé

Český Krumlov – Vyšetřování páteční nehody rakouského autobusu u obce Rybník na Českokrumlovsku bude pokračovat výslechy poškozených cestujících. Případ převezmou rakouské úřady – většina cestujících totiž byla právě z Rakouska. Nebudou tak muset dojíždět stovky kilometrů k výslechu a mohou lépe uplatnit náhradu škody. Ze čtyřiačtyřiceti lidí v autobuse se jich 30 zranilo. Česká televize navíc zjistila, že policisté i silničáři chtěli nebezpečné místo přeznačit, žádost na úřad podali den před havárií.

S výměnou značek souhlasili i silničáři, před viadukt chtěli navíc postavit závěsné břevno, které má řidiče varovat, a dát na značky reflexní pásky. Podnět k úpravě místa adresovali na kaplický úřad minulý čtvrtek, tedy 24 hodin před nehodou. Starosta Kaplice Pavel Talíř přijetí žádosti potvrdil, jeho úřad navíc změnu značení povolil. Než ale souhlas doputoval k silničářům, došlo k osudové nehodě.

Řidič zřejmě přehlédl značení

„Řidiče jsme už vyslechli, teď přicházejí na řadu poškození cestující,“ uvedla českokrumlovská policejní mluvčí Michaela Pavlíčková. V autobuse jelo celkem 44 lidí, jen 12 z nich byli Češi. Řidič při předběžném výslechu připustil, že před nehodou pravděpodobně přehlédl dopravní značení.

Most u Rybníka
Zdroj: ČT24

Nehoda se stala v pátek krátce po 19:00 u obce Rybník. Řidič při podjíždění viaduktu najel do mostní konstrukce a nárazem se utrhla celá střecha autobusu. Tři desítky lidí utrpěly zranění. Podle policie se autobus vracel z Lipna, kde bylo 44 cestujících, z toho 12 Čechů, na firemním soustředění. V Rybníku měli vystoupit čeští účastníci, autobus měl přes Dolní Dvořiště pokračovat dál do Rakouska.

Pacienti podle něj mají hlavně řezná zranění, zlomeniny a tržné rány. V českokrumlovské nemocnici zůstala na anesteziologicko-resuscitačním oddělení rakouská cestující, která utrpěla těžké poranění hrudníku, jeden z českých pacientů leží na jednotce intenzivní péče.

Cestující mají zlomeniny a tržné rány

Do dnešního dne bylo podle mluvčího Jana Duška v českobudějovické nemocnici hospitalizováno osm Rakušanů a dva Češi. Jeden z pacientů z nemocnice v Českém Krumlově byl převezen do nemocnice v Českých Budějovicích, jeden z rakouských pacientů byl už propuštěn do domácího ošetřování. Další dva těžce zranění cestující byli operováni a jsou na jednotce intenzivní péče. Je možné, že někteří hospitalizovaní dnes dopoledne nemocnici opustí, řekl Dušek.

Nehody jsou v místě na pravidelném pořádku

Podle policistů je místo nehody nebezpečné, jen letos se tam staly minimálně tři dopravní nehody, kdy řidiči rovněž přehlédli značení. Řada dalších nehod se na místě stala i v předchozích letech.

Vydáno pod