Učitelka dostala za pád branky na dítě podmínku

Jihlava - Učitelka mateřské školy Alena Hašková dnes dostala podmíněný trest za pád branky na dítě v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. Okresní soud v Jihlavě ji za ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti poslal na šest měsíců s podmínečným odkladem na jeden rok. Hrozilo jí až pět let vězení. Rozsudek zatím není pravomocný.

Státní zástupkyně se práva na odvolání vzdala. Hašková i její obhájce si nechali pro případné odvolání lhůtu na rozmyšlenou. „Je to nejmírnější možný trest. Musel jsem se řídit důrazným doporučením odvolacího soudu, který nesouhlasil s předchozím osvobozujícím verdiktem,“ řekl v odůvodnění rozsudku soudce Zdeněk Chalupa.

Soud nejprve učitelku trestním příkazem odsoudil k podmínce. Hašková se ale odvolala a v nařízeném hlavním líčení dospěl soudce Chalupa k názoru, že učitelka za smrt dívky nemůže a 10. března ji zprostil obžaloby. To se ale nelíbilo odvolacímu soudu a nařídil soudci vinu učitelky znovu posoudit, uvedl Jihlavský deník.

Děti tahaly za provaz a branku strhly

Tragédie se stala v prosinci 2009. Učitelka byla na vycházce se šestnácti dětmi. Na hřišti byly kovové branky. Mezi jednou z nich a přístřeškem byl natažený provaz, za který děti tahaly, až branku převrátily. Železná konstrukce spadla šestileté dívce na hlavu.

Případy úmrtí dětí na hřištích po pádu brankové konstrukce jsou poměrně časté. V pondělí 4. října zahynul třináctiletý chlapec v Lubenci na Lounsku. Na fotbalovém hřišti na něj spadla přenosná branka a po ráně do hlavy zemřel.