Mezi ministerstvem a lékařskými odbory doutná další spor o platy

Praha – Nemocniční lékaři znovu hrozí velkými protesty. Ministerstvo zdravotnictví jim totiž nechce přidat slibovaných 10 procent, které si lékařské odbory vybojovaly díky akci Děkujeme, odcházíme. Podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) chybějí na desetiprocentní zvýšení platů peníze, lékařům proto nabízí zvýšení platu o několik procent, což ale odbory odmítají.

„Nechceme způsobit zadlužení systému, takže se může stát, že ta celková kalkulace může vyjít na osm, devět procent. Je otázka jednání jednotlivých zástupců organizací, zda přijmout nižší procento,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. A podobně se snaží přesvědčit lékaře i šéfové nemocnic. 

Jenže lékaři podobné úvahy jednoznačně odmítají a varují ministra, že si říká o další protestní akci. Ještě před osmi měsíci víc než čtvrtina nemocničních lékařů varovala, že dají výpověď a nebudou léčit pacienty. „Protesty by určitě byly. Věřte tomu, že pro zdravotnictví by to mohlo být ještě větší rána, pokud by do toho šli i zdravotníci, to znamená lékaři i sestry společně,“ uvedl šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák přitom dnes oznámil, že by největší pojišťovna navýšení platů zdravotníků o desetinu zvládla. A to přesto, že by jen na platy doktorů musela najít přes miliardu korun: „Když si vezmete, že náš rozpočet je 150 miliard korun, tak ušetřit jedno procento je úkol pro management,“ dodal Horák.

Hospodaření VZP se přitom v posledních třech letech nevyvíjí dobře, pokud by pojišťovna postupně nerozpouštěla rezervy předchozích tučnějších let, tak by jí každý rok na zaplacení zdravotní péče chyběly víc jak čtyři miliardy. V příštím roce ovšem pojišťovna počítá s vyrovnaným hospodařením, a to i přes vyšší platy lékařů.