Přelomová léčba melanomu již pomáhá lidem i v Česku

Praha – Český lékař Igor Puzanov, který se podílel na vývoji a zejména praktických studiích nových medikamentů pro léčbu kožního melanomu, přijel do Prahy. Se svým týmem z prestižního onkologického centra Vanderbiltovy univerzity jako první úspěšně vyzkoušel dva nové léky s přelomovým účinkem - jeden z nich narozdíl od agresivního účinku chemoterapie na celé tělo napadá pouze nádorové buňky melanomu, druhý pak podporuje imunitní systém k lividaci zhoubného nádoru. Úspěšně odzkoušené léky jsou již volně k prodeji na americkém trhu, v českých podmínkách prozatím ve zkušebním řízení. Přesto už na šesti místech po České republice prošly novou léčbou stovky pacientů. Medikamenty by měly v nemocnicích vydržet do konce roku, lékaři proto už nyní jednají s pojišťovnami o možnosti dalšího importu do ČR i v příštím roce.

Na léky, které by uměly onemocnění kožním melanomem zničit, nebo alespoň zastavit, čekali vědci přes třicet let. Na zásadním objevspolupracoval i tým Igora Puzanova ve Spojených státech. Unikátní metoda spočívá v tzv. cílené léčbě. Podávaná látka začne narozdíl od jiných metod působit přímo v místě kožního melanomu. „Většině veřejnosti je dobře znám princip chemoterapie. Je velice dobrá, ale s omezenými možnostmi právě proti nádorovým bujením včetně melanomu. Chemoterapie zabíjí jakoukoliv buňku, která se zrovna dělí. Není cílená, a proto má řadu vedlejších účinků. Ta změna s touto látku přichází v tom, že my se zaměříme pouze na buňky melanomu a to je také smyslem nové látky – zabíjet melanom bez toho, že bychom významným způsobem poškozovali pacienta,“ vysvětlil Puzanov.

Nově vyvinutý a odzkoušený lék s cílenou léčbou prozatím funguje pouze na zhruba 50 procent známých podtypů kožního melanomu. Nejsou tedy účinné u všech pacientů s rakovinou kůže. Nabízí se jim další nový medikament, tentokrát s podpůrným účinkem pro imunitní soustavu. „Nazývá se Ipilimumab, což je imunologický lék, který ovlivňuje imunitní systém tak, aby si uvědomil, že vzniklý melanom tělu škodí,“ dodal Puzanov.

„Vývoj byl na začátku složitý, bylo třeba vykonat několik dalších mezikroků, ale od roku 2008 jsme měli první pacienty, kteří začali na lék odpovídat,“ popisuje cestu k úspěšnosti léčby.

Igor Puzanov:

„Metastatický melanom byl až do nedávné doby neléčitelný a zabíjel průměrného pacienta během 6 až 10 měsíců. Tato situace se nezměnila za posledních 30 let a v poslední době se objevily první dva léky, které tuto situaci zásadně mění - my ještě nevíme přesně, jak moc, ale podstatným způsobem. Náš úkol byl vzít slibnou laboratorní sloučeninu a jako lék ji uvést do praxe.“

Letos na jaře se nová léčba dostala i do České republiky, zhruba půl roku ji používají lékaři na pražských Vinohradech a Karlově náměstí, v Hradci Králové, Brně, Olomouci a v Ostravě. Přežívání pacientů s diagnózou se podle Puzanovových slov pohybovalo od zhruba 6 do 10 měsíců. „Pomocí těchto léků se přežití zvyšuje až na léta,“ dodává lékař.

Každoročně zjistí lékaři v ČR melanom kůže u zhruba dvou tisíc pacientů, až 300 z nich pak na nemoc umírá. Přednosta Dermatoveronologické kliniky 3. LF UK Petr Arenberger tvrdí, že pomocí léčby tabletami a injekcemi mohou nyní lékaři třeba zvýšit zánět a tím zničit metastázy, nebo je naopak výrazně zmenšit. „A nebo jsme schopni zablokovat speciální dráhu, která podporuje růst těch nádorových buněk,“ dodává.