Drábek chce s hejtmany probrat dotace na sociální služby

Praha - Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) vyzval dnes kraje k jednání o dotacích na sociální služby na příští rok. Pokud by se do rozdělování peněz nezapojily, rozhodoval by o podpoře jednotlivých poskytovatelů jen Drábkův úřad. Hejtmani už dřív uvedli, že na dotace se počítá s nedostatečnou částkou, což by pomoc seniorům a postiženým mohlo ohrozit. Pokud se suma nezvýší, nechtějí se na dotačním řízení podílet.

Hejtmani chtějí o 2,4 miliardy korun více

Ministerstvo počítá v návrhu rozpočtu na příští rok pro sociální služby s 6,1 miliardy korun. Hejtmani na zajištění služeb žádají minimálně 8,5 miliardy. Jinak by podle nich fungování systému pomoci seniorům a postiženým mohlo být ohroženo. Asociace krajů v prohlášení už dřív uvedla, že pokud do služeb nepoplyne víc peněz, odmítnou se kraje na dotačním řízení podílet a „odpovědnost za přerozdělování nedostatečných zdrojů“ nechají plně na ministerstvu.

Kraje by měly ministerstvu doporučit, komu by se peníze měly přidělit. Stanovit by to měly podle toho, jaké služby jejich obyvatelé potřebují. O přidělení konkrétních částek pak má rozhodnout ministerstvo.

Systém dotací se měl od příštího roku změnit. O financích měly rozhodovat už jen kraje. Záměr ale po letošních zkušenostech ministerstvo odsunulo.

Drábek nynější přístup krajů nepovažuje za správný. Podle něj je „nesporný úspěch“ to, že v době úsporných škrtů má v příštím roce do sociálních služeb putovat zhruba tolik prostředků jako letos. Ministr vyzval šéfa Asociace krajů Michala Haška dopisem k jednání. Uvedl, že „nejúčelnější a nejhospodárnější“ rozdělení peněz je možné jen za spolupráce ministerstva a krajských úřadů. Upozornil, že pokud se nebudou chtít do dotačního řízení zapojit, stanoví výši peněz pro poskytovatele jeho úředníci.

Rozdělování dotací provázela kritika už letos. Někteří poskytovatelé si stěžovali na to, že nedostali dost peněz a museli služby omezit či zrušit. Poukazovali také na to, že kraje nechaly podpořit především svá zařízení, na ostatní finance nezbyly. Dotklo se to hlavně služeb v terénu. Terčem kritiky se stal Středočeský kraj. Jeho hejtman David Rath (ČSSD) tehdy řekl, že kvůli škrtům v rozpočtu kraje měly méně peněz a svým zařízením přispěly proto, že prý musely nejdřív zajistit péči o nejvíc potřebné.