Klaus odmítl korupci kolem milosti: Jsem neuvěřitelně rozhořčen

Litoměřice - Prezident Václav Klaus dnes důrazně odmítl informace o údajné korupci v udělování prezidentské milosti. Vetuji, že by se něco takového mohlo stát, jsem rozhořčen, znechucen, řekl. Na možnou korupci v souvislosti s prezidentskými milostmi poukázal v nejnovějším čísle týdeník Respekt. Podle ČSSD by měl prezident podrobně vysvětlit, jak se při udílení milosti postupovalo. Vládní TOP 09 dnes v reakci na kauzu přišla s tím, že chce změnit způsob udílení milostí tak, aby je musel potvrdit ještě jiný orgán, například vláda či její pověřený člen.

„Já vetuji, vetuji zcela jednoznačně, že by se něco takového mohlo stát, že by to bylo možné. Ta technika, jak ty milosti udělujeme, vůbec něco takového neumožňuje,“ řekl Klaus v Litoměřicích, kde se zastavil v rámci své třídenní návštěvy Ústeckého kraje.

Podle Respektu existují dva svědci, kterým se někdejší policistka z Karlovarska Radka Kadlecová svěřila, že prezidentská milost pro ni byla koupená. Prezident označil Respekt za zločinný časopis, nemá ale podle něj smysl se s ním soudit, protože by mu to jen dělalo řadu měsíců reklamu v médiích.

Václav Klaus: „Já jsem neuvěřitelně rozhořčen na skutečně zločinný časopis Respekt, on je zločinný dávno a známým způsobem, mě to nepřekvapuje… Znehodnotit, zneuctít institut prezidentských milostí způsobem, jak oni si to dovolují, je pro mě zničující.“

Klaus řekl, že udělování milostí je těžká agenda, které se musí intenzivně věnovat. Číst tisíce rozsudků a žádostí o milost je podle prezidenta náročná práce. „Jejich pokus znevážit to takovým způsobem mě opravdu zásadně uráží a nevím, co s tím udělat,“ dodal.

Reportáž Petry Tachecí a Jakuba Kalenského (zdroj: ČT24)

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery si nedovede představit, že by jeho časopis mohl při zveřejnění informací postupovat jinak, než postupoval. Pozastavil se nad tím, že všechny reakce, které přicházejí z Hradu, se týkají toho, kdo tu informaci přinesl, nikoliv věci samotné. To je podle něj nepřijatelná situace. „Soud odsoudil paní Kadlecovou do vězení a ona dostala milost za podmínek, které sám Hrad přiznává, že nechce vysvětlovat,“ řekl Tabery. Každý úřad, a to i prezidentská kancelář, podle něj musí být schopen obhájit své správní rozhodnutí.

ČSSD: Klaus by měl o podezřelé milosti zevrubně informovat

Podle ČSSD by měl prezident veřejnosti i policii sdělit, jak se v případě udělení milosti bývalé policistce Kadlecové postupovalo, kdo měl vyřízení amnestie na starosti, kdo při ní radil či jaké stanovisko k případu vydalo ministerstvo spravedlnosti. Prezident musí mít zájem spornou milost vysvětlit a obhájit, uvedl dnes na tiskové konferenci místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Klausovo vyjádření mu nestačí. „Mně nezajímá ujišťování z Hradu, že se nemohlo nic stát,“ prohlásil. Podle něj hlava státu a jeho kancelář asi „netuší, čemu čelí“: „Tady došlo k zásadnímu zpochybnění procesu udělování milostí.“