Klaus podpořil starosty obcí na objížďkách D8

Prackovice nad Labem (Litoměřicko) - Prezident Václav Klaus dnes podpořil starosty obcí na objízdných trasách nedokončené dálnice D8, která má propojit Prahu, Ústí nad Labem a Sasko. O její trasu přes České středohoří vedou stát a obce téměř dvacetiletý spor s ekologickými aktivisty. Chybějící úsek dálnice způsobuje v obcích hluk a prašnost z nadměrné dopravy, ty proto usilují o rychlé dokončení dálnice. Podle prezidenta by stavbu nikdo neměl blokovat, protože se staví ve veřejném zájmu.

„Není možné, aby někdo blokoval léta určitou věc, která je mimo veškerou pochybnost ve veřejném zájmu, já myslím, že dálnice je ve veřejném zájmu občanů České republiky,“ řekl Klaus, který se vydal na třídenní návštěvu Ústeckého kraje.

Dostavbu asi 16,4 kilometru dlouhého úseku dálnice za zhruba 12 miliard korun komplikují spory mezi státem a ekologickými organizacemi a také administrativní průtahy. Automobilová doprava mezi Prahou a severem Německa je však natolik hustá, že po obou objízdných trasách přes Ústí nad Labem a Teplice jezdí přes 10 tisíc vozidel denně.

Se starosty dotčených obcí se prezident setkal u prackovických tunelů uprostřed Českého středohoří na místě, kudy povede vozovka. Klaus vyjádřil jednoznačnou podporu starostům a uvedl, že pokud to bude v jeho silách, tak on dostavbu dálnice D8 podpoří. Dodal, že vidí, proč je D8 opravdovou prioritou Ústeckého kraje.

Vstup Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Vydání stavebního povolení na úsek z Lovosic do Řehlovic se však neustále oddaluje. Aktuální termín je konec října. Stejně tak se vzdaluje i termín zprovoznění celé dálnice. Ministr dopravy Pavel Dobeš při nedávné návštěvě Ústeckého kraje ubezpečil hejtmanku Janu Vaňhovou, že chybějící úsek bude dostavěn nejpozději do roku 2015. Ministr řekl, že pokud na stavbu stát nezíská dotace z evropských zdrojů, bude náklady hradit sám.