Lékaři v Česku poprvé implantovali trifokální čočku

Havlíčkův Brod – Lékaři v Havlíčkově Brodu poprvé v Česku implantovali trifokální čočku, která zlepší vidění i na střední vzdálenost. Operace v lokálním znecitlivění trvá přibližně 15 minut a pacient po ní odchází domů. Čočky se vyrábí v Německu každému pacientovi na míru, implantát ale nehradí zdravotní pojišťovny. Jeho cena ještě nebyla stanovena, měla by se pohybovat kolem 16 tisíc korun.

„Byli jsme zařazeni do skupiny 30 center v Evropě, která mají možnost implantovat trifokální čočku jako první,“ pochlubil se primář oddělení Peter Mojžiš. Zatím používané multifokální čočky podle něj umožňují pacientovi vidět bez brýlí buď na čtení, nebo na dálku, zatímco trifokální čočka mu umožní zcela se obejít bez brýlí. 

První dvě pacientky podstoupily operaci jednoho oka včera a dnes toho druhého. Jednou z nich byla i 53letá Dana Posekaná z Jihlavy, která měla počínající šedý zákal. Celý život proto nosila brýle, v poslední době se sedmi dioptriemi. „Dnes ráno jsem sundala z oka obvaz a viděla jsem, to bylo něco nádherného,“ popisovala ještě před operací druhého oka. Při zákroku prý pouze cítila tlak v oku. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Implantaci čočky provází jako u každé jiné operace možnost infekce, kterou však podle Mojžiše výrazně zmenšuje umístění čočky ve sterilním monobloku. „Ten se zasune do injektoru a čočka se tak implantuje bez dotyku ruky,“ vysvětloval primář. Čočka se zavádí malým řezem o délce 1,8 milimetru. 

Oční oddělení havlíčkobrodské nemocnice dostalo od výrobce 20 kusů. „Na evropský trh by čočka měla být uvedena v příštím roce, je otázka, kdy bude běžně k dostání i u nás,“ podotkl Mojžiš. Do seznamu vybraných pracovišť se prý oční oddělení havlíčkobrodské nemocnice dostalo díky dlouhodobé spolupráci s výrobcem. „Na oddělení funguje výukové centrum, výsledky úspěšně publikujeme v zahraničí,“ dodal primář.