Heger přidá ve vyhlášce na platy a růst DPH

Praha – V úhradové vyhlášce na příští rok přidá ministr Leoš Heger (TOP 09) nemocnicím na platy lékařů a sester. Finance hodlá navýšit také těm zařízením, na která víc dopadne růst DPH, Heger podle svých slov tyto nárůsty „zohlední“. Peníze na mzdy nebudou vymezeny ve vyhlášce zvlášť, ale budou součástí celkové platby od zdravotní pojišťovny. Záleží už pak na jednotlivých nemocnicích, jak je rozdělí, co dají na provoz a co na platy.

„Já si myslím, že na platy příští rok bude, rozhodně z memoranda podepsaného s lékařskými odbory neustupujeme,“ zdůraznil. Podle něj ale na vývoji výběru pojistného závisí to, kdy peníze do nemocnic přijdou. Zvýšení platů by mohlo být rozděleno do několika fází, navýšení plateb přitom jen „zohlední“ rostoucí náklady nemocnic. „Nemůžu v tuhle chvíli říct, jestli to bude deset procent pro nemocniční lékaře hned, záleží na vývoji během roku. Nárůst byl slíben jako celoroční a my se budeme rozhodně snažit dát velmi slušnou částku, protože máme zájem, aby mezi zdravotnickými pracovníky byl klid, aby sociální smír se nenarušil,“ řekl ministr.

Za předchozí ministryně Dany Juráskové (ODS) byla ve vyhlášce zvlášť procenta na platy. To podle Hegera do vyhlášky nepatří. Ministerstvo může jen určit sumy, které má platit pojišťovna. Odboráři by dali přednost tomu, aby v platbách pojišťoven byla vymezena procenta na platy. Podle Hegera ale hlavní je, kolik bude ve vyhlášce celkem. „My teď máme zcela jisté, že tam bude nejméně sto procent roku 2010 s tím, že zohledníme některé věci roku 2011, tedy růst mezd v nemocnicích, kde narostly, a rádi bychom proporce jednotlivých typů péče narušili vyšší mocí, která přišla, to je DPH – tedy těm, které zatíží růst DPH víc, těm přidáme o něco víc,“ řekl ministr.

Procenta nárůstu nechtěl upřesňovat, pokud ale třeba ambulance dostanou sto procent letošních peněz, nemocnice dostanou nějaká procenta nad to. Dohodnuto už je, že centra pro léčbu rakoviny, léčbu roztroušené sklerózy či kardiocentra dostanou o pět procent víc.

Heger vydá vyhlášku do konce roku. Musí o platbách rozhodnout sám, protože se lékaři a nemocnice s pojišťovnami v dohodovacím řízení na výši plateb pro příští rok nedohodli. Ministr čeká ještě na výběr pojistného za třetí čtvrtletí, zda bude pokračovat nárůst prvního pololetí, pak rozhodne. Ministr připomněl, že jedna věc je, co napíše do vyhlášky, a druhá, kolik pak pojišťovny skutečně budou platit. Vyhláška jim dává možnost platit po dohodě s poskytovateli jinak. Tak letos narostly víc platby třeba praktikům, kteří splnili určité podmínky.