Zachování stravenek si přeje skoro každý

Praha – Drtivá většina Čechů kroutí hlavou nad vládním plánem rušení stravenek. Nový průzkum agentury Factum Invenio ukázal, že plných 93 procent dotázaných si přeje, aby stát nadále daňově podporoval stravenky a závodní stravování. Stejných 93 procent vnímá negativně návrh minisiterstva financí, aby lidé místo stravenek dostávali daňový paušál ve výši 250 korun měsíčně. Zda Češi o stravenky přijdou a budou od roku 2013 platit v restauracích a jídelnách už jen hotovostí, začnou rozhodovat poslanci na začátku listopadu.

„Česká veřejnost se za žádnou cenu nechce výhody stravenky jako takové vzdát,“ komentuje výsledky ředitel výzkumu Factum Invenio Miroslav Fous. Zaměstnanci dostávají díky stravenkám levnější jídlo, firmy díky nim platí nižší daně a jediný, kdo na stravenky doplácí, je v podstatě státní rozpočet. Ročně kvůli nim přijde na úlevách o čtyři miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navíc považuje podporu stravenek za druh nespravedlnosti. „Daňová výhoda pro jednoho je daňová diskriminace pro druhého,“ prohlásil Kalousek.

Pokud podpora stravenek zůstane, vypadne z daňové reformy zaměstnanecký paušál. A ministr financí koncipoval daňovou reformu tak, že v případě vyškrtnutí daňového paušálu budou všichni platit vyšší daně. Že téma stravenek  představuje silnou politickou kartu, dokazuje i skutečnost, že Věci veřejné (VV) zatím odmítají kvůli jejich navrhovanému zrušení podpořit celou daňovou reformu. „Tady není žádná levice ani pravice, ale přání 93 procent občanů, které máme respektovat,“ komentuje postoj předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula: „Stát od 1.1.2013 sebere zaměstnancům dvě procenta mezd, tak se opravdu není co divit, že si vážíme každého bonusu, který se dojedná se zaměstnavatelem.“

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod