Vnitro přemýšlí o budoucnosti lovce mafiánů

Praha - Ministerstvo vnitra si nechalo předložit činnost Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) za posledních deset let. Pokud prý nebudou výsledky uspokojivé, je ve hře odvolání šéfa útvaru Roberta Šlachty, případně sloučení útvaru s protidrogovou centrálou. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

„Nechali jsme si zpracovat výslednost útvaru od roku 2002. Bude to pro nás velmi zásadní podklad pro další rozhodování,“ řekl listu náměstek ministra pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška. 

Komise ministra vnitra totiž doporučila Kubicemu, aby se protimafiánský útvar co nejdřív spojil s protidrogovou centrálou. To by mohlo vést k tomu, že by Šlachta přišel o svůj post. Sloučením útvarů by prý policie ušetřila miliony a také zlepšila práci a nakládání s informacemi. Závěry komise bude ještě posuzovat vedení policie a také odborné pracovní týmy. Ministerstvo ujišťuje, že změny ve vedení by se nedotkly práce detektivů. Podle Transparency International stojí za kontrolou osobní rivalita ve vedení útvaru.

Samotný Šlachta, který útvar převzal v roce 2008 poté, co odešel právě současný ministr Jan Kubice, je přesvědčen, že pracuje dobře. „Nemám se v žádném případě za co stydět,“ řekl deníku Šlachta. „Odešel bych v případě, pokud by měl někdo výhrady k mé práci a práci mých lidí. A já si to neuměl řádně obhájit,“ dodal. 

Vydáno pod