Kam kráčí česká pravice

Praha - Dvě pravicové vládní strany se dnes schází na svých stranických sněmech. Kongres ODS ani sněm TOP 09 ale zřejmě výrazné změny v jejich dosavadním politickém kurzu nepřinesou. TOP 09 sice bude volit nové vedení, nicméně pokračování dua Schwarzenberg - Kalousek v čele strany je téměř jisté. Kongres ODS je nevolební a Petr Nečas před ním nečelí žádné významné vnitrostranické opozici, poslední možné kritiky měl ve středočeské organizaci, kde pozici lídra ODS minulý týden obhájil Petr Bendl. A tak možná nejsledovanější událostí bude případné potvrzení Schwarzenbergovy kandidatury na příštího prezidenta. ČT24 připravila o víkendu ke stranickým sjezdům speciál pod názvem Souboj na pravici.

Je to trošku symbolické, obě strany míří na stejné voliče, obě řeší podobné problémy s propadem preferencí, a tak i své kongresy - vůbec poprvé - obě dvě naplánovaly na stejný termín.

Obě strany, které si na pravici politického spektra konkurují, trápí nižší přízeň voličů, než by si přály. Podle nejnovějšího průzkumu CVVM by ODS nyní volilo do sněmovny 23,5 procenta lidí a TOP 09 14 procent. Levicová opozice naopak u voličů boduje a nyní by měla ve sněmovních volbách jasnou převahu. ODS se chce na kongresu zabývat právě tím, jak zlepšit svou pozici před blížícími se senátními a krajskými volbami a jaký program voličům nabídnout. 

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

ODS a TOP 09 se i přes řadu roztržek ve vládě shodly na drtivé většině klíčových reformních plánů. Společnou řeč našly v úsporných rozpočtových opatřeních, reformě sociálních dávek či změnách ve zdravotnictví. Spojuje je také plán důchodové reformy a podpora euroatlantické vazby v zahraniční politice. 

Vláda je nyní blízko schválení dalšího balíku reformních zákonů v Parlamentu. Možné třenice mezi ODS a TOP 09 ale může přinést souboj o to, kdo si výsledky vlády přisvojí. Schwarzenberg v textu pro spolustraníky před sněmem napsal, že právě TOP 09 nese hlavní odpovědnost za reformní program. Strana se ale podle něj musí zlepšit ve vysvětlování toho, proč jsou reformy zaváděny a prosazovány, proto půjde víc než o volbu vedení spíš o to, kterou cestou za voliči se strana vydá.

Co je spojuje a co rozděluje… 

ODS a TOP 09 se v koalici několikrát spojily při vládních krizích, kdy hrozily odchodem Věci veřejné. Obraz koalice v očích veřejnosti ale oslabovalo i jejich politické soupeření. Kalousek se v celé řadě témat mediálně „pošťuchoval“ s Nečasem a TOP 09 tlačila na odchod ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) z vlády kvůli kauze ProMoPro během českého předsednictví v EU. 

Před ODS a TOP 09 nyní leží několik dalších témat, která je rozdělují. ODS odmítla návrh změny rozpočtového určení daní a prosazuje variantu, která sice má přidat menším obcím, je ale výhodnější pro čtyři největší města než Kalouskův původní plán. 

Rozruch ve vládě také zřejmě ještě vyvolá projednávání nového zákona o veřejných zakázkách. Podle TOP 09 je klíčové, aby nově vítězové veřejných soutěží zveřejňovali kompletní majetkovou strukturu včetně konečného vlastníka. To ale není součástí nynějšího vládního návrhu a ODS se k této změně zatím nehlásí. V daňové reformě ODS odmítla návrh TOP 09, aby se snížila možnost daňových odpočtů u živnostníků, kteří používají výdajové paušály. 

ODS a TOP 09 také podle očekávání nenašly ve vládě společnou řeč v evropské politice a jejich spory v této oblasti se spíše prohlubují. Nečas tento týden kritizoval změnu eurozóny na unii „dluhovou a transferovou“ a budoucí vstup ČR do eura podmínil referendem. Schwarzenberg ho pokáral za to, že podobnými siláckými výroky zezadu „nakopává“ unijní partnery, kteří se snaží o záchranu eura. Spor o státního tajemníka pro EU, kterého si ustavil jak premiér, tak i ministr zahraničí, v pátek podle Aktuálně.cz vyřešili sami Nečas a Schwarzenberg. Kabinet čeká i rozhodnutí o tom, zda spojí schvalování české výjimky z Lisabonské smlouvy se smlouvou o vstupu Chorvatska do unie.

Vydáno pod