Noční mrazy lámaly rekordy, na hory přišel sníh

Praha – V noci klesla rtuť teploměru na některých místech až k minus čtyřem stupňům Celsia, na mnoha místech padly teplotní rekordy. Podobně chladné počasí bylo dosud jen na horách, dnes ráno ale podobné teploty hlásil mimo jiné Cheb, Žatec nebo Mariánské Lázně. Studená rána budou panovat i o víkendu, příští týden by se pak mělo mírně oteplit.

V Chebu naměřili meteorologové -3,8 stupně Celsia, o 0,4 stupně tak byl překonán 43 let starý rekord. Jen o jednu desetinu vyšší teplotu pak měli ráno v Žatci, kde padl rekord z roku 1962. Na tři stupně pod nulou přituhlo i v Českém Krumlově, ještě o 0,2 stupně chladněji bylo také v Kralovicích na Plzeňsku. Teplotní rekordy hlásí i Mariánské Lázně a Ústí nad Labem. 

„Chladná rána s teplotami pod bodem mrazu očekáváme také o víkendu. V noci na sobotu klesnou teploty na nulu až minus čtyři stupně Celsia,“ uvedl Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Počasí přes den bude převážně jasné s nejvyššími teplotami kolem deseti stupňů. Zatažená obloha a s ní mírné oteplení pak přijdou se začátkem nového týdne, kdy se má přes den oteplit až na 12 stupňů, v noci pak až na sedm stupňů.


Zima v posledních dnech dává jasně najevo, že už se na českém území definitivně usídlila. Na hřebeny českých i moravských hor se snáší sníh. Takto vypadala dnes Pančavská louka v Krkonoších.