Ministerstvo školství si chce za 32 milionů pronajmout kopírky

Praha - Ministerstvo školství si chce za 32 milionů korun pronajmout tiskárny s kopírkami a skenery pro své úředníky. Vypsalo proto výběrové řízení, zakázka hrazená z fondů EU je na čtyři roky. Radek Melichar z ministerstva uvedl, že úřad chce tímto krokem ušetřit na nákladech. Podobná multifunkční zařízení lze přitom pronajmout, ale i koupit za nižší částky, zjistila to ČTK oslovením firem v oboru.

„Předmětem veřejné zakázky je čtyřletý operativní pronájem 120 kusů multifunkčních zařízení včetně softwaru pro zabezpečený tisk a servisních činností,“ uvedlo ministerstvo v dokumentaci k tendru na 32 milionů bez DPH. Stovka kopírek s tiskárnami a skenery má jít na ministerstvo, dvacítka pak úředníkům zpracovávajícím dotace z evropských fondů. Podle Melichara sice úředníci kancelářské vybavení mají, ale kopírky, tiskárny a skenery jsou menší a jejich funkce nejsou vzájemně provázané. Z auditu, který udělali ministerští odborníci na počítače, prý vyplynulo, že bude nejlepší toto zařízení pořídit formou pronájmu.

Pronájem jednoho stroje tak měsíčně přijde na 5500 korun, pokud by je chtělo za vyhrazenou částku ministerstvo koupit, vyšel by jeden na 267 000 korun. Přitom například firma Hewlett-Packard nabízí na svém webu nejdražší multifunkční tiskárnu za 71 000 bez DPH. „Ceny multifunkčních zařízení a jejich pronájmu se vždy odvíjí od požadavků zákazníka, jednotlivá zařízení mohou mít několik variant vybavení, stejně tak i ceny pronájmu mohou být různé dle vybavenosti stroje a délky pronájmu a od standardních doporučených cen mohou být velmi odlišné,“ vysvětlil marketingový manažer firmy Jiří Brožák.

U firmy Konica Minolta se multifunkční zařízení pohybují v cenových relacích od 50 000 do 300 000 korun, cena závisí na požadované výbavě, výkonu a funkcích, jako je třeba barevný tisk. „Při pronájmu na čtyři roky se měsíční splátky mohou pohybovat přibližně v rozmezí 1300 až 8000 Kč,“ uvedl zástupce společnosti Marek Hadra. Dodal také, že o tendru ministerstva ví, vzhledem k soutěžnímu prostředí jej ale nebudou komentovat.