Picek příští rok opustí armádu

Praha - Čtyřiapadesátiletý náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek potvrdil, že v příštím roce odejde do civilu. V říjnu mu totiž skončí kontrakt, který s armádou podepsal. Ve vojenské kariéře nechce pokračovat, informují Lidové noviny (LN).

O Pickově odchodu se spekulovalo již loni, kdy se změnilo vedení ministerstva obrany a do jeho čela usedl Alexandr Vondra (ODS). Ten ale nakonec Picka ve funkci podržel, potřeboval jej prý k sestavení Bílé knihy, výhledu armády pro další roky. „Spolupráci s Vlastmilem Pickem hodnotím dobře,“ řekl deníku Vondra.

Ministra tak čeká hledání nového muže pro vedení českého vojska. „Nového náčelníka navrhnu vládě po konzultaci s prezidentem. Zkušené generály, kteří do této funkce dospěli, určitě máme,“ sdělil LN Vondra. V tuto chvíli se mezi vojáky spekuluje zejména o někom ze čtyř současných Pickových zástupců ve velení armády.

Podle nepsaného pravidla může jednoho kandidáta navrhnout sám Picek. „V hlavě mám svého favorita, ale o jméno se s vámi nepodělím,“ řekl deníku. Sám se prý za rok ještě do důchodu nechystá, přestože by v šestapadesáti letech mohl. Chce pracovat, o konkrétních možnostech či pracovních nabídkách se zatím nezmínil.

Vlastimil Picek vystudoval vojenskou akademii v Brně, poté působil u spojovacího vojska a na generálním štábu. Náčelníkem generálního štábu české armády jej prezident Václav Klaus jmenoval v březnu 2007. Mezi kandidáty na jeho řízení byl Picek ale již v roce 2003.

Vydáno pod