Tisíce lidí v ulicích dnes volaly po demisi Nečasova kabinetu

Praha - V hlavním městě se dnes konala demonstrace proti vládě a jejím reformám, kterou pořádala iniciativa ProAlt. Na protestní akci se podílely také odbory, rada postižených a další organizace. „Podle mého odhadu se sešly zhruba tři tisíce lidí,“ informuje redaktorka ČT Jitka Szászová. Podle policie se protestu účastnilo asi 4 000 lidí. „Demisi! Demisi!“ volali rozhněvaní občané před Úřadem vlády, kde průvod bez incidentů skončil.

Program začal na náměstí Republiky. Během první hodiny vystoupili s projevem například Jaroslav Zavadil z ČMKOS, ekonomka Ilona Švihlíková nebo Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením.

Postižení po přijetí vládních novel žijí v nouzi

Podle mluvčí ProAltu Terezy Stöckelové jsou skutečnými hybateli vládních reforem banky a představitelé finančního sektoru. Vláda své změny dělá v jejich prospěch a byla by potřeba silnější veřejná kontrola těchto subjektů, prohlásila Stockëlová.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy reformní zákony snižují životní standard postižených. Ti po přijetí některých vládních novel žijí v nouzi a budí se stále „hrůzou, co na ně vláda dál vymyslí“.

Protesty proti vládě
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Další z mluvčích ProAltu Jan Májíček zdůraznil, že vládní reformy budou mít dopad na rodiny s nízkými příjmy. Protestující podle něj proto nesouhlasí například se zavedením školného nebo zpoplatněním zdravotnictví. „Není pravda, že nejsou peníze, ale jsou špatně rozdělené,“ řekl.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Lidé mají být nadřazeni nad zisk korporací

„Stojíme tu na náměstí Republiky. Není to náhodně vybrané místo. Na jedné straně Národní banka, na druhé výkladní skříň s luxusním zbožím a za rohem burza. Právě banky a burzy se staly symbolem hamižnosti, proti které minulý týden protestovali lidé v 800 městech po celém světě. I my jsme součástí těchto protestů. I my si myslíme, že by měli být lidé nadřazeni nad zisk nadnárodních korporací,“ uvedl Jan Májíček.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

„Lidé mají právo se ozvat. Reformy vlády jsou škodlivé a nespravedlivé. Sociální demokracie cítí potřebu podpořit dnešní demonstraci, kterou svolaly občanské iniciativy a odbory proti vládě premiéra Nečase. Také si přejeme, aby tato vláda co nejrychleji skončila.“

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil:

„Tři koaliční vládní strany vyhrály svobodné parlamentní volby s reformním programem. Voliči chtěli reformy a těmto stranám dali svou podporu. Vláda reformy prosazuje na základě vůle voličů.“

Demonstranty přišli podpořit politici opozičních ČSSD a KSČM, mimo jiné předsedové obou stran Bohuslav Sobotka a Vojtěch Filip. Přidali se také šéf Strany zelených Ondřej Liška a předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Sobotka zdůraznil, že je pro přijetí zákona o referendu, který by dal nespokojeným lidem větší moc. Podle Lišky je vládní návrh zákona o referendu pouhou hrou, stejně jako je boj kabinetu Petra Nečase s korupcí „jen hrou na boj s korupcí“. Bartoš dodal, že jeho strana sice s reformami nesouhlasí, zvolená forma protestu je ale podle něj pouhým „ukazováním svalů, které nic neřeší“.

Vláda pokračuje v asociálních reformách, tvrdí ProAlt

Pochod vedl Revoluční, Dlouhou, Staroměstským náměstím, Kaprovou přes náměstí Jana Palacha. Po Mánesově mostě se pak dostali do ulice U Lužického semináře, Míšeňské a Mostecké. Průvod skončil u Strakovy akademie. Zde demonstranti vyslechli další projevy. Promluvili si také se zástupci ČSSD, KSČM, Strany zelených a České pirátské strany.

Protest
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Vláda i přes odpor většiny pokračuje v asociálních reformách, tvrdí ProAlt a vyzývá občany, aby se zapojili do protestů. Předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula již dříve označil plánovanou demonstraci za legitimní vyjádření nesouhlasu s připravovanými reformami penzí, daní, zdravotnictví a sociálních dávek.

„Vláda přistupuje k řešení problému českých občanů způsobem, že trestá poctivé tím, že mají platit více, například zvýšením daně z přidané hodnoty,“ zdůraznil. Na průběh protestu po celou dobu dohlížela policie. Podle jejích odhadů se akce zúčastnilo zhruba 3 000 až       4 000 lidí lidí a nevznikly žádné problémy.

Mluvčí ProAltu Jiří Šteg shrnul hlavní body, proč jdou lidé do ulic:

  1. „Vláda nepůsobí tak, aby vytvářela příjemné prostředí pro své občany.“
  2. „Evropská velikost složené daňové kvóty je vhodným základem, o kterém by se dalo uvažovat i u nás.“
  3. „Pokládáme za důležité, aby daňová zátěž byla rozložena na všechny elementy společnosti, včetně zdanění bankovních operací a operací finančního trhu, které však zatím zdaněny nejsou.“
  4. „Důchodová reforma bude oslabovat státní rozpočet tím, že bude odvádět část penzijního připojištění do soukromých fondů. Současná úroveň penzí je poměrně dobrá základna pro další rozvoj.“
Vydáno pod