Schwarzenberg: Hrad nesmí být místem kontroverze

Hradec Králové - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se dnes před volbou šéfa strany vrátil ke svému rozhodnutí ucházet se o úřad prezidenta. Pražský hrad podle něj nesmí být místem kontroverze, ale místem, odkud se šíří osvěta a kde se pracuje na morální obnově poté, co se materiální obnova země podařila. Vyzval také straníky, aby vypracovali volební programy pro krajské volby v příštím roce. Strana podle něj musí „zakořenit“ v krajích. Ministr zahraničí pozici předsedy obhájil. Dostal 162 hlasů ze 169 odevzdaných.

„Já nebudu slibovat jako jiní, že nebudu 'aktivistický prezident',“ prohlásil Schwarzenberg. Prezident je podle něj hlavou státu, která má svou vlastní odpovědnost. Když to řada záležitostí vyžaduje, musí být podle něj slyšet hlas prezidenta, který by zmeškal své povinnosti, pokud by se neozval.

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem (zdroj: ČT24)

Předseda TOP 09 oznámil svůj záměr ucházet se o křeslo na Pražském hradě v sobotu. V dnešním projevu na sněmu se jasně vymezil proti současnému prezidentu Václavu Klausovi, se kterým si už v minulých týdnech vyměnil několik ostrých slov. Právě Klaus v minulosti sliboval, že nebude aktivistickým prezidentem.

Světlý bod v evropské krajině

Schwarzenberg v souvislosti s úřadem hlavy státu připomněl první Československou republiku a jejího prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který se prý rád setkával a diskutoval i se svými silnými názorovými oponenty. „Pražský hrad by měl být v budoucnu místem, kam se z celé Evropy dívají jako na světlý bod v evropské krajině, jako na místo, kde se setkávají velcí duchové pozvaní prezidentem,“ prohlásil Schwarzenberg.

Své spolustraníky také vyzval, aby od 1. ledna příštího roku tvrdě pracovali na úspěchu strany v krajských volbách na podzim 2012. „Ty rozhodnou o jedné věci: Jestli TOP 09 je fenomén, který pomíjí, nebo jestli jsme se hluboce zakořenili do české politické krajiny,“ prohlásil předseda strany.

Blíží se těžké doby

Proto mají členové TOP 09 v krajích vypracovat své vlastní volební programy založené na společné myšlence odpovědnosti a vysvětlovat také, proč se strana snaží o reformy. Schwarzenberg v úvodu projevu také varoval před blížícími se těžkými dobami. „Musel by se stát zázrak, aby se všeobecná hospodářská krize také vážně nedotkla této země,“ prohlásil.

Projev Karla Schwarzenberga (zdroj: ČT24)
Skončil sněm TOP 09 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod