Kalousek varoval před nácky a komunisty

Hradec Králové - Historickým úkolem TOP 09 bude vysvětlit veřejnosti, že konzervativní politika neznamená zpátečnictví a návrat „národoveckých emocí“, řekl dnes delegátům stranického sněmu ve svém kandidátském projevu první místopředseda strany Miroslav Kalousek. Na sněmu v Hradci Králové svou funkci obhájil. Dostal 162 hlasů ze 170 odevzdaných.

V evropské politice pak podle něho nesmí ČR stát mimo hlavní integrační proud EU. Ministr financí také varoval před počínající vleklou finanční krizí v Evropě a jí vyvolanou hospodářskou krizí v České republice.

Evropa stojí na prahu vleklé finanční krize

Státy sice podle něj vydrží mnohem déle než jedinec, který bezstarostně utrácí víc, než jaké jsou jeho příjmy. „Konec je však stejný, jen s mnohem většími potížemi pro dlužníka i věřitele. Ten čas nastává a já se obávám, že Evropa stojí na prahu vleklé finanční krize, která sice neohrozí český bankovní systém, ale vyvolá v ČR krizi poptávky, tedy hospodářskou,“ uvedl Kalousek.

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem (zdroj: ČT24)

Není podle něho vyloučeno, že země bude čelit větším rozpočtovým i sociálním dopadům než v roce 2009. Je nutné jasně říct, že krize nesmí být řešena „dalšími bezhlavými dluhy“, řekl ministr financí.

TOP 09 proto musí podle Kalouska počítat s tím, že pod heslem protikrizových opatření budou různé „skvěle organizované menšiny usilovat o peníze neorganizované většiny, které se říká daňoví poplatníci“. Tato „věčná bitva“ prý v krizových časech vždy zesiluje.

Extremistické, revolučně totalitní řešení

Ztížená ekonomická situace podle Kalouska navíc vždy posílí poptávku po jednoduchých, tedy extremistických, revolučně totalitních řešeních. Prvním je podle něho trvale přítomné rovnostářské řešení „každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb“, tedy komunistické.

Druhým nebezpečím je podle Kalouska viditelné „hnědnutí“ politiky. „Nacionalismus, xenofobie, antisemitismus, nesnášenlivost k imigrantům, kteří nám 'ujídají z talířů', to vše bude pro určitou část společnosti přitažlivým, a proto politicky relevantním tématem,“ prohlásil Kalousek. TOP 09 podle něj bude mít odpovědnost o to větší, že tito novodobí „náckové“, si budou říkat „konzervativci a budou svou nahnědlou politiku prezentovat jako konzervativní“.

Konzervatismus neznamená negaci všeho

Proto prý bude muset TOP 09 přesvědčit veřejnost, že konzervativní politika neznamená zpátečnictví a v českých podmínkách návrat do „národoveckých“ emocí Československé druhé republiky.

„V prostředí Evropské unie pak musíme prokázat české veřejnosti, že konzervatismus neznamená negaci všeho a demontáž všeho, čeho bylo dosaženo od Maastrichtu a od Lisabonu,“ uvedl ministr financí. Chce o EU iniciovat širokou odbornou diskusi.

Hrozící model dvourychlostní Evropy, tedy různé míry integrace zemí platících eurem a dalších členů EU, je podle Kalouska „v přímé kontradikci se zájmy ČR“. Důsledkem by byly negativní dopady na jednotu vnitřního trhu EU, což by poškozovalo proexportní politiku země, řekl.

Projev Miroslava Kalouska (zdroj: ČT24)