Peake: Připravuje se tým státních zástupců pro boj s korupcí

Praha - Ve čtvrtek se sejde koaliční skupina pro reformu justice a státních zastupitelství s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Představitelé vlády by s ním měli diskutovat o vytvoření týmu státních zástupců, který by se specializoval na velké korupční případy a závažnou kriminalitu. V pořadu Partie TV Prima to řekla místopředsedkyně vlády a šéfka vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake, která debatovala s místopředsedkyní ČSSD Marií Benešovou. Peake v debatě také potvrdila, že je hlavně přívrženkyní stability vlády i na jednotlivých resortech.

Vznik speciální skupiny žalobců prosazuje právě nejvyšší státní zástupce Zeman. Minulý týden uvedl, že by tento útvar neměl na starosti pouze dozorování korupčních případů. Podle ministerstva spravedlnosti by zřízení speciální skupiny pomohlo odstranit místní vazby mezi podsvětím a žalobci. Speciální státní zastupitelství by mělo spadat do kompetence nejvyššího státního zástupce, který by měl mít dlouhodobý mandát, aby nebyl příliš ovlivnitelný ministrem spravedlnosti, uvedla Peake.

Opoziční ČSSD se vznikem zvláštního státního zastupitelství obecně souhlasí

Podle místopředsedkyně strany a bývalé nejvyšší státní zástupkyně Benešové se doba posunula a rozbujelou korupci je třeba potírat. Upozornila ale, že vládní návrh musí být správně legislativně připraven.

Marie Benešová
Zdroj: ČT24

Peake řekla, že uvažuje o možnosti zavést zvláštní soudy. S tím ale návrh ministerstva spravedlnosti nepočítá, kauzy by specializovaný tým státních zástupců podle něj předával krajským soudům. Podle Peake je skupina pro reformu justice s plány na vytvoření speciálního týmu pro boj s korupcí a závažnými zločiny na počátku své činnosti. Při přípravě legislativy je prý připravena jednat i s opozicí.

Vznik speciálního státního zastupitelství pro závažnou hospodářskou kriminalitu dlouhodobě podporuje organizace Transparency International. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) by mělo zřízení skupiny stát zhruba 106 milionů korun. Útvar by měl sídlit v Praze nebo Středočeském kraji.

Peake nechce nahradit ministra Pospíšila

Své vztahy s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem označila v pořadu za nikoliv vřelé, ale velmi korektní. „Jsem spokojená v pozici, kde jsem nyní. Mám dost práce,“ doplnila Peake. „Padají různá jména, a není to jen jméno paní místopředsedkyně,“ řekla Benešová. „Je tam něco pod povrchem, nějaké hašteření, nějaké půtky,“ komentovala dále situaci ve vládní koalici.

Vydáno pod