Ze zavinění ostravské nehody je podezřelý strojvedoucí vlaku

Ostrava - Policie podezřívá ze zavinění sobotní železniční nehody v Ostravě strojvedoucího. Obviněn by mohl být z obecného ohrožení, informovala o tom mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. City Elefant vykolejil v Ostravě mezi stanicemi Svinov a Vítkovice. Při havárii se zranilo sedm lidí. V nemocnici zůstává jedna z cestujících a dvaačtyřicetiletý strojvedoucí. Způsobená škoda přesahuje deset milionů korun. Během odpoledne se podařilo na koleje dostat poškozené vagony. Zatím však stále musí cestující při cestě do Opavy využít náhradní autobusy.

Policie prověřuje několik verzí. I podle Drážní inspekce (DI) ale nehodu pravděpodobně zavinil strojvedoucí. „Je to jedna z prověřovaných možností. Podle dosud zjištěných informací tomu vše nasvědčuje. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin obecné ohrožení z nedbalosti. Za to mu hrozí až pětiletý trest,“ řekla Holčáková.

Mluvčí DI Martin Drápal uvedl, že vlak chybně najel na slepou kolej a projel zarážku na jejím konci. Dostal se tak mimo koleje. Připustil, že jedním z viníků pravděpodobně je strojvedoucí. „Jde o selhání lidského faktoru. Odpovědnost by mohl ale nést i někdo další. Třeba pracovník, který nastavoval výhybky,“ doplnil.

Reportáž Ivany Bartoňové a Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Pracovník DI dnes prozkoušel zabezpečovací zařízení trati. „Nezjistil žádné závady. Jednotlivé vozy budou odtaženy do depa. Tam budou stažena data z rychloměru a provedeny prohlídky vozů. Bez těchto údajů není možné vyloučit technickou závadu na vlaku jako možnou příčinu nehody,“ uvedl Drápal.

Škoda na vlaku, ve kterém cestovalo 50 lidí, se podle DI pohybuje okolo deseti milionů korun. Dalších 300 000 korun si vyžádá oprava poškozeného kolejiště. Po nehodě byla na trati zastavena doprava. Vlaky začaly jezdit až později po souběžné koleji. Provoz na trati byl částečně obnoven krátce po půlnoci. Dnes dopoledne byl ale opět kvůli vyprošťování vlaku zastaven a cestující mezi Vítkovicemi a Svinovem převážejí autobusy.

Vykolejený City Elefant
Zdroj: ČT24/Drážní inspekce

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že ošetření po nehodě vyhledalo sedm lidí. Nejvážněji byl zraněn strojvedoucí. „Dvaačtyřicetiletý muž utrpěl poranění hrudníku, břicha a končetiny, jeho stav se jevil jako vážný. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl transportován na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě,“ řekl Humpl.

Středně těžké až těžší zranění v oblasti hrudníku a dolní končetiny bylo zjištěno u osmdesátileté ženy. Lehčí poranění v oblasti zad a na noze utrpěli devětapadesátiletá žena a stejně starý muž. Poranění zad utrpěla i sedmatřicetiletá žena. „Těchto pět pacientů jsme převezli do nemocnic. Další dva cestující byli vyšetřeni a ošetřeni s drobnými poraněními, jejich stav však nevyžadoval transport do zdravotnického zařízení,“ doplnil Humpl.

K nehodě došlo na odlehlém a nepřístupném místě. Hasiči se k místu dostávali pěšky více než hodinu. Sanitky se tam nedostaly vůbec. Záchranáři zraněné v noci převzali ve stanici Ostrava-Svinov, kam je dopravil zvláštní vlak.