Paroubek spustil web nové strany a pustil se do ODS i TOP 09

Praha - Nová politická strana Národní socialisté - levice 21. století, kterou nedávno založil expředseda ČSSD Jiří Paroubek, spustila své webové stránky. Zájemci na nich najdou nejen programové teze a dokumenty, ale i elektronické přihlášky do strany. Na webu byl zveřejněn text Bída české pravice. Paroubek v něm kritizuje víkendové sjezdy ODS i TOP 09.

„Petr Nečas ví, že jeho pozice není, zatím, ohrožena, a tak jej v projevu predčil i jeho předchůdce ve funci šéfa ODS Mirek Topolánek, který sice nikdy nebyl brilantním rétorem, ale dokázal alespoň pobavit teorií o jedenáctém přikázání, i když mluvit o 'nepapaláších' v rámci ODS je samo o sobě docela žertovné,“ píše Paroubek.

Kalouskův scénář nebyl narušen

Kritice neušla ani TOP 09. „V případě Karla Schwarzenberga převážila forma nad obsahem a Kalouskův scénář nebyl narušen. Jsem nicméně rád, že mi pan Schwarzenberg dal za pravdu v případě přímé volby prezidenta, když přijal kandidaturu TOP 09 na hlavu státu i v případě nepřímé volby. Potvrzuje se totiž můj názor, že o přímou volbu prezidenta nemá navzdory proklamacím o jejím zavedení nikdo zájem,“ komentuje expředseda ČSSD.

Paroubek pravici poděkoval za to, že vedení stran „zbytečně netrápila občany nadvakrát a zvládla své churaly z jedné vody na čisto“. Podle něj byly sněmy „zbytečné podobně, jako je zbytečná celá Nečasova vláda, kterou dnes už nikdo nemůže brát vážně, a to ani uvnitř vládních stran“.

Poslanec ČSSD Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24

Strana Národní socialisté chce na webu v brzké době rovněž zahájit debatu o svém novém logu. „Předložíme veřejnosti několik návrhů, které již máme k dispozici. Očekáváme diskusi a budeme reflektovat i případně návrhy ze strany veřejnosti,“ upřesnil mluvčí strany Tomáš Sazima. Doplnil, že příznivci strany se dostanou k aktuálním informacím i na sociálních sítích Facebook a Twitter, na kterých strana o víkendu zprovoznila své profily.

Pštrosí politika hlavy v písku

V této souvislosti se zmínil i o tom, že osobně podpořil demonstraci, kterou na protest proti vládě a jejím reformám uspořádaly v sobotu v Praze občanské iniciativy a odbory. Opřel se ale i do současného vedení své bývalé strany, které podle něj v řadě případů praktikuje vůči současné vládě „pštrosí politiku hlavy v písku“.

Paroubek založení nové strany oznámil počátkem října, kdy vystoupil z ČSSD. Rovněž uvedl, že začne jednat o fúzi s ČSNS 2005. Ve středu pak přípravný výbor Národních socialistů požádal ministerstvo vnitra o registraci. Sám Paroubek ale v přípravném týmu nezasedá, je v něm poslanec Jiří Šlégr, Jaroslav Král a Michal Kasal.

Společný program chce strana představit 26. listopadu na společném sjezdu s ČSNS 2005. Pracovní verze programu má být hotova do poloviny listopadu. Nová strana by s ním zřejmě kandidovala příští rok v krajských volbách.

Vydáno pod