Řebíček dával ze státní kasy stamiliony na právníky. Často zbytečně

Praha - Exministr dopravy Aleš Řebíček utratil za dobu svého působení v úřadu skoro 300 milionů korun za externí právnické služby. Řadu úkonů přitom mohli dělat sami úředníci. Vyplývá to ze smluv, které mají k dispozici Hospodářské noviny. Právníci podle nich psali správní rozhodnutí, vyhlášky nebo návrhy na změny zákonů. Na starosti měli také výběrová řízení a hlídání velkých staveb z evropských peněz. Kvůli předraženým silnicím a mostům teď ale Česko může přijít o devět miliard.

Hospodářským novinám se podařilo získat dlouho utajované smlouvy, které ministerstvo dopravy uzavřelo s externími právními firmami. Dokumenty posilují podezření, které se objevilo už v roce 2007, kdy ministerstvo téměř půlmiliardový tendr na právní spolupracovníky vypsalo. Tehdy se hovořilo o tom, že část peněz odešla k advokátům zbytečně.

Co Řebíček po právnících chtěl?

V únoru 2008 si Řebíček například objednal radu, jak to udělat, aby mohli šéfové používat služební auta i k soukromým cestám. Outsourcovaly se i menší zakázky, které si obvykle úřady zajišťují samy. Jako třeba výroba a rozvoz balíčků o bezpečnosti na silnicích určených pro děti.

A někdy právníci psali i správní rozhodnutí, vyhlášky nebo návrhy na změny zákonů. „To už je vážné absurdní. Je to vlastně rezignování na roli úřadu,“ míní David Ondráčka z protikorupční organizace Transparency International. Advokáti měli podle smluv na starosti také výběrová řízení a dohled na velké stavby financované z evropských peněz. Kvůli předraženým silnicím a mostům teď ale Česko může přijít o devět miliard.

Aleš Řebíček:

„Ten tendr outsourcing nezavedl. Outsourcovalo se už předtím, roztříštěně bez soutěží, různé kanceláře pracovaly pro různé odbory na stejné věci, i když k tomu ani třeba neměly kvalifikaci a zázemí.“

Řebíček už v době, kdy se na advokátskou zakázku snášela kritika, opakoval: ministerstvo si zbytečně najímá mnoho právníků, často roztříštěně, takhle v tom bude pořádek. „Co myslíte, že bych vám mohl po čtyřech letech říct nového?“ trvá na svém i dnes.

Advokáti poukazují na své úspěchy. „Všechno jsme ministerstvu vyhráli,“ říká Karel Muzikář z právnické kanceláře Weil, Gotshal & Manges, která zastupovala stát ve sporu s ekology a říčními rejdaři, kteří chtěli dvoumiliardové odškodnění.

Stavba dálnice
Zdroj: ČT24

Ministerstvo prý chtělo ušetřit

Tendr na právníky vyhlásil Řebíček v roce 2007. Kromě toho, že se do té doby obtížně hlídalo, zda úředníci externím právníkům nezadávají stejné posudky, to odůvodňoval i kontrolou nákladů. Během několika let se ceny za advokáty zvýšily ze 6 milionů na 170 milionů korun. Zakázku s odhadovanou cenou 450 milionů korun, která měla být vyčerpána během tří let, vyhrály advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges; Jansta, Kostka & spol.; Kříž a Bělina; Hartman, Jelínek, Fráňa a partneři.

Záhy se ovšem ukázalo, že úkoly, které kanceláře pro ministerstvo dělají, jsou tajné. Ministerstvo je odmítlo zveřejnit. Když loni do čela resortu nastoupil Vít Bárta (VV), prohlásil, že externí právníci už žádné další zakázky nedostanou. Stopnul je ve chvíli, kdy už advokátní kanceláře dostaly 299 milionů korun.